Camera helpt onthouden

Druk in de weer een stedentripje vast te leggen ben je misschien bang dat al dat getuur door de lens afbreuk doet aan wat zich voor je neus voltrekt. Laat die angst maar varen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Een camera kan juist een geheugensteuntje zijn om avonturen beter te onthouden; ook als je de foto’s nooit meer bekijkt.

De onderzoekers deelden museumgasten in twee groepen in. De ene helft stuurden ze naar binnen met de opdracht minstens tien plaatjes te schieten, de andere helft bezocht de tentoonstelling zonder camera. Beide groepen volgden ook een audiotour tijdens hun museumbezoek.

Wat bleek: bezoekers met camera konden na afloop beter reproduceren wat ze hadden gezien. Zelfs de objecten die ze niet hadden gefotografeerd, en zonder de foto’s terug te kijken. Het nadenken over wat je wilt vereeuwigen en hoe je dat het beste kunt doen, maakt dat je met meer aandacht kijkt, concluderen de onderzoekers.

Er zit wel een addertje onder het gras: de fotograferende bezoekers staken minder op van de audiotour. Wie ruimte wil maken voor aandachtige gesprekken (en audiotours) kan de camera dus beter in de tas laten zitten.

Photographic memory: the effects of volitional photo taking on memory for visual and auditory aspects of an experience, Psychological Science, nog te verschijnen
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Bah, vakantie

De wereld zien, andere culturen proeven, even weg uit de dagelijkse sleur: aan hen is het niet beste...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Artikel

Hé, jij ook hier?

Lees verder
Test

Waarom vier je vakantie?

Lees verder
Kort

Aandachtstraining helpt kleuters

Lees verder
Interview

Psychologe Ellen Langer ‘Je kunt ook mindful worden van voetbal kijken’

Lees verder
Verhaal

Laat de perfecte vakantie los

Lees verder
Artikel

Zo ga je uitgerust op reis

Lees verder