Camera helpt onthouden

Druk in de weer een stedentripje vast te leggen ben je misschien bang dat al dat getuur door de lens afbreuk doet aan wat zich voor je neus voltrekt. Laat die angst maar varen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Een camera kan juist een geheugensteuntje zijn om avonturen beter te onthouden; ook als je de foto’s nooit meer bekijkt.

De onderzoekers deelden museumgasten in twee groepen in. De ene helft stuurden ze naar binnen met de opdracht minstens tien plaatjes te schieten, de andere helft bezocht de tentoonstelling zonder camera. Beide groepen volgden ook een audiotour tijdens hun museumbezoek.

Wat bleek: bezoekers met camera konden na afloop beter reproduceren wat ze hadden gezien. Zelfs de objecten die ze niet hadden gefotografeerd, en zonder de foto’s terug te kijken. Het nadenken over wat je wilt vereeuwigen en hoe je dat het beste kunt doen, maakt dat je met meer aandacht kijkt, concluderen de onderzoekers.

Er zit wel een addertje onder het gras: de fotograferende bezoekers staken minder op van de audiotour. Wie ruimte wil maken voor aandachtige gesprekken (en audiotours) kan de camera dus beter in de tas laten zitten.

Photographic memory: the effects of volitional photo taking on memory for visual and auditory aspects of an experience, Psychological Science, nog te verschijnen
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Stoere verhalen

Lees verder
Artikel

Hou de zomer vast

Lees verder
Verhaal

6 wetenschappelijk bewezen tips voor een betere concentratie

Lees verder
Test

Hoe goed kan jij vakantievieren?

Lees verder
Interview

Jeugdpsycholoog Mitch Prinstein: ‘Hoe innemender je bent, hoe verder je komt’

Lees verder
Artikel

Hoe geef je échte aandacht aan je kind?

Lees verder