Een spoedcursus creatief denken

Kwesties op het werk, praktische problemen thuis: wat zou het fijn zijn als je daar op commando creatieve oplossingen voor kunt bedenken. Journalist Dennis Rijnvis speurt naar de beste methode om zijn brein origineler te maken. Zou het lukken met vanillegeur?

Mijn wekker gaat. De geur van vanille dringt mijn neus binnen. De vorige avond heb ik een geurcapsule naast mijn bed gezet. Ik pak pen en papier, zet de stopwatch op mijn telefoon aan en probeer zoveel mogelijk originele toepassingen voor een schoenveter op te schrijven: ‘Armband, haarbandje, kattenspeeltje, flosdraad voor een olifant…’

beeld: Esther Lankhaar

Het lijkt misschien onzinnig om ’s ochtends bij de geur van vanille te brainstormen over het gebruik van een schoenveter. Maar het experiment is bedacht door Simone Ritter, een gerenommeerd psycholoog aan de Radboud Universiteit. Ze hoort bij een groeiende groep wetenschappers die zeggen dat creativiteit maakbaar is. Steeds meer studies tonen aan dat we originele ingevingen kunnen opwekken door ons brein te stimuleren met specifieke beelden, oefeningen, of geuren zoals het vanilleluchtje.

Ik ben al een tijdje op zoek naar de perfecte methode om mijn hersenen in de creatieve stand te krijgen. Enerzijds omdat ik als journalist regelmatig nieuwe artikelideeën moet bedenken, maar ook omdat creativiteit in het dagelijks leven op talloze manieren van pas kan komen.
‘Denk niet dat alleen kunstenaars ervan profiteren,’ zegt Carsten de Dreu. Hij is psycholoog aan de Universiteit Leiden en schreef het boek Creativiteit

Log in om verder te lezen.

auteur

Dennis Rijnvis

» profiel van Dennis Rijnvis

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Loopmeditatie

Tijd tekort om te mediteren? Probeer eens een loopmeditatie tijdens de lunchpauze. In dit filmpje ui...

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...

Bekijk video
Artikel

Het brein van de kunstenaar

Lees verder
Artikel

Drugs in de kunst

Lees verder
Artikel

Hoe obstakels ons creatiever maken

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder
Artikel

Wat is creatief?

Lees verder
Artikel

Alle 9 nieuw

Lees verder