Een spoedcursus creatief denken

Kwesties op het werk, praktische problemen thuis: wat zou het fijn zijn als je daar op commando creatieve oplossingen voor kunt bedenken. Journalist Dennis Rijnvis speurt naar de beste methode om zijn brein origineler te maken. Zou het lukken met vanillegeur?

Mijn wekker gaat. De geur van vanille dringt mijn neus binnen. De vorige avond heb ik een geurcapsule naast mijn bed gezet. Ik pak pen en papier, zet de stopwatch op mijn telefoon aan en probeer zoveel mogelijk originele toepassingen voor een schoenveter op te schrijven: ‘Armband, haarbandje, kattenspeeltje, flosdraad voor een olifant…’

beeld: Esther Lankhaar

Het lijkt misschien onzinnig om ’s ochtends bij de geur van vanille te brainstormen over het gebruik van een schoenveter. Maar het experiment is bedacht door Simone Ritter, een gerenommeerd psycholoog aan de Radboud Universiteit. Ze hoort bij een groeiende groep wetenschappers die zeggen dat creativiteit maakbaar is. Steeds meer studies tonen aan dat we originele ingevingen kunnen opwekken door ons brein te stimuleren met specifieke beelden, oefeningen, of geuren zoals het vanilleluchtje.

Ik ben al een tijdje op zoek naar de perfecte methode om mijn hersenen in de creatieve stand te krijgen. Enerzijds omdat ik als journalist regelmatig nieuwe artikelideeën moet bedenken, maar ook omdat creativiteit in het dagelijks leven op talloze manieren van pas kan komen.
‘Denk niet dat alleen kunstenaars ervan profiteren,’ zegt Carsten de Dreu. Hij is psycholoog aan de Universiteit Leiden en schreef het boek Creativiteit

Log in om verder te lezen.

auteur

Dennis Rijnvis

» profiel van Dennis Rijnvis

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Boekentip: Authenticiteit

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Van uitdaging naar voldoening

Lees verder
Artikel

Tijdsdruk is slecht voor de creativiteit

Lees verder
Artikel

Denk aan een spannende nacht…

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: afscheid nemen van oud zeer

Lees verder
Advies

Hoe leer ik mediteren?

Lees verder
Artikel

Beter brainstormen

Lees verder