De geluiden in het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat tussen bladeren door flonkert, de frisse schone lucht. Diep vanbinnen weet iedereen eigenlijk wel hoe goed het een mens doet om in de natuur te zijn. Stress en zorgen verdwijnen naar de achtergrond, je ontspant, kunt ineens helder denken, komt in een betere stemming… en naderhand merk je dat je nieuwe energie hebt opgedaan.

Even je brein uitlaten

Ook al is het buiten koud, recent onderzoek geeft weer nieuwe redenen om je gevoerde laarzen aan te ...

Lees verder

Wij Japanners noemen dit natuurgevoel ook wel yügen. Yügen staat voor iets dat we kunnen aanraken en zien, maar waarvan we ook voelen dat het meer omvat. Het is moeilijk in woorden te omschrijven wat dit begrip precies betekent. De beschrijving van de middeleeuwse Japanse dichter Zeami Motokiyo kwam aardig in de buurt. Volgens hem is bosbaden de weldadigheid die je ervaart wanneer je ‘vrij aan het dwalen bent in een enorm bos zonder ermee bezig te zijn dat je nog naar huis moet’.

Onderdompelen

Iedereen kent dit gevoel waarschijnlijk wel. Maar wanneer heb je voor het laatst door een bos gewandeld dat zo prachtig was dat het je in verwondering deed stilstaan? Wanneer nam je de moeite de lenteknoppen eens goed van dichtbij te bekijken? Eerlijk gezegd denk ik eerder dat je de laatste tijd vooral veel naar een scherm zat te staren. Waarschijnlijk werk je in een klimaatgestuurd kantoor waar het niet eens doordringt wat voor weer het buiten is. Ga eens na: besef je eigenlijk wel dat het momenteel lente is?

Ik woon in de wereldstad Tokio, maar gelukkig werk ik vlak naast een park met veel grote bomen. Daar ga ik bijna elke dag in de lunchpauze wandelen. En in het weekend breng ik meerdere uren door in andere parken in Tokio, of ik ga wandelen in een bos buiten de stad. Begrijp me goed: met wandelen bedoel ik niet zomaar wandelen, nee, ik beoefen wat wij in Japan ‘bosbaden’ noemen, oftewel shinrin-yoku.

Shinrin betekent in het Japans ‘bos’, yoku ‘bad’. Shinrin-yoku staat voor het jezelf onderdompelen in het bos, of – als je geen bos bij de hand hebt – in een park of tuin: zolang er maar bomen zijn, kun je al bosbaden. Het enige wat je hoeft te doen, is de atmosfeer onder de bomen heel bewust binnen laten komen via de vijf zintuigen. Dat is dus niet hetzelfde als gewoon wandelen, hardlopen of sporten; waar het bij bosbaden om gaat is mindfulness en dat je echt verbinding zoekt met de natuur.

Log in om verder te lezen.