1. Sneller leren gaat het best direct na een half uur cardio-training. Proefpersonen in een onderzoek bleken vers van de loopband aanzienlijk sneller nieuwe woorden op te pikken. En ze waren ook nog eens creatiever. Sporten nét voor het studeren of voor die ene belangrijke vergadering is dus slim. Leren óp de loopband is overigens geen aanrader: het bloed gaat dan naar uw spieren, waardoor uw leervermogen vermindert.

‘Het hogere’ zit in ons zoogdierbrein

‘Het hogere’ zit in ons zoogdierbrein

Lees verder

2.Minder stress krijgt u door tijdens de lunchpauze een uur aerobicsles te nemen. Werknemers die zich in een onderzoek daaraan hielden, bleken zich aan het einde van de werkdag minder moe en gestrest te voelen.

3.Een betere stemming en meer energie blijk je al na tien minuten cardio-training te krijgen. Voor een betere stemming op de langere termijn is het belangrijk hoeveel u sport: zo vond depressieonderzoeker Blumenthal dat elke vijftig minuten lichaamsbeweging per week de kans om depressief te worden met de helft vermindert.

4.Minder angst ervaar je door een intensieve cardio-training (tussen 60 en 90 procent van de maximale hartslag). Dit zorgt ervoor dat je zweten en hartkloppingen niet meer met je angst associeert, maar met sporten: iets positiefs waarover je zelf controle hebt.

5.Een beter concentratievermogen bereik je door sporten waarbij je ook je concentratievermogen aanspreekt. Jongens met ADHD die twee keer per week een vechtsport beoefenen, zoals karate of jiu-jitsu, blijken hun aandacht beter te kunnen vasthouden dan jongens die twee keer per week aan cardio-training doen.

6.Verslavingen verminderen door vijf à tien minuten intensief bewegen; ga bijvoorbeeld touwtjespringen als u hunkert naar drank en sigaretten.

Het grote breinboek

Wil je meer tips over een gezond brein? Deze vind je In het Grote Breinboek. Abonnees ontvangen ‘m deze maand op de mat. Maar het boek ligt nu ook bij de boekhandels voor €8,95