Even stoppen met werken biedt je de kans om over jezelf na te denken, maar is tegelijkertijd een confrontatie met een van de oudste en interessantste menselijke behoeften. Een jaar niet-werken moest resulteren in ‘zelfvervulling’ en het ‘Zelf Schrijven van een Boek’. Maar het sabbatical leverde iets heel anders op.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Sabbatical

Iedereen aan wie ik vertelde dat ik een jaar zou stoppen met werken, vond het een geweldig plan. Een sabbatical? Dat moest ik zeker doen! Geen zuinige gezichten, geen bedenkelijke blikken, integendeel. Dat zouden zij ook wel willen, zeiden mijn vrienden en vakgenoten.

Het viel me mee, meestal worden mijn plannen met meer reserves ontvangen. Omdat ik het altijd zo groots aanpak misschien. Het grijze gebied tussen alles of niets is niks voor mij. Zo ook nu: ik ging een jaar stoppen met werken. Korter is gauw te kort. Dan zou ik net gewend zijn aan de veranderde omstandigheden, dacht ik, en dan was het einde alweer in zicht.

Wennen aan niks doen

Dat ik, na bijna 25 jaar noest werken, zou moeten wennen aan het niks doen, daarvan was ik overtuigd. Soms had ik de indruk dat ik sinds mijn eerste vakantiebaantje in de journalistiek – ingezonden brieven beantwoorden bij de Donald Duck – onophoudelijk keihard in de weer was.

Ik tikte mijn 

Log in om verder te lezen.