Even stoppen met werken biedt je de kans om over jezelf na te denken, maar is tegelijkertijd een confrontatie met een van de oudste en interessantste menselijke behoeften. Een jaar niet-werken moest resulteren in ‘zelfvervulling’ en het ‘Zelf Schrijven van een Boek’. Maar het sabbatical leverde iets heel anders op.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Sabbatical

Iedereen aan wie ik vertelde dat ik een jaar zou stoppen met werken, vond het een geweldig plan. Een sabbatical? Dat moest ik zeker doen! Geen zuinige gezichten, geen bedenkelijke blikken, integendeel. Dat zouden zij ook wel willen, zeiden mijn vrienden en vakgenoten.

Het viel me mee, meestal worden mijn plannen met meer reserves ontvangen. Omdat ik het altijd zo groots aanpak misschien. Het grijze gebied tussen alles of niets is niks voor mij. Zo ook nu: ik ging een jaar stoppen met werken. Korter is gauw te kort. Dan zou ik net gewend zijn aan de veranderde omstandigheden, dacht ik, en dan was het einde alweer in zicht.

Wennen aan niks doen

Dat ik, na bijna 25 jaar noest werken, zou moeten wennen aan het niks doen, daarvan was ik overtuigd. Soms had ik de indruk dat ik sinds mijn eerste vakantiebaantje in de journalistiek – ingezonden brieven beantwoorden bij de Donald Duck – onophoudelijk keihard in de weer was.

Ik tikte mijn 

Log in om verder te lezen.