Een hele middag heeft Carina van Dolder vrijgemaakt om mij kennis te laten maken met de Myers-Briggs Type Indicator (mbti), een persoonlijkheidstest. Van Dolder is enthousiast over dit instrument en zij kan het weten. Als adviseur bij het loopbaancentrum van de provincie Utrecht heeft zij inmiddels 214 medewerkers begeleid.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Dat ik meer over de mbti wil weten, heeft alles te maken met ingrijpende ervaringen van een aantal jaren geleden, toen ik lange tijd uit de roulatie was door een burn-out. Eén van de oorzaken waardoor ik opbrandde, was een verkeerde carrièrestap waarin ik volhardde. De mbti belooft je zelfkennis te vergroten, waardoor je onder meer kunt bepalen of je wat betreft je werk op de goede plaats zit. Vandaar mijn bezoek aan Van Dolder.

Na enige tijd voel ik een lichte ongedurigheid. Het duurt naar mijn gevoel lang voordat ze to the point komt. Zeker, Van Dolder is onderhoudend, maar ik vind dat ze te veel uitweidt over zaken die weinig bijdragen aan een betoog over de verdiensten van een persoonlijkheidstest.

Eindelijk mag ik de vragenlijst invullen om te achterhalen wat, zoals dat bij de mbti heet, mijn ‘voorkeurstype’ is. Opgelucht haal ik adem. Het wordt concreet. Bij 84 verschillende

Log in om verder te lezen.