werk & loopbaan

Afgewezen worden door je omgeving is niet fijn, sterker nog, je kunt daardoor minder verstandig worden. In een Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van sociale afwijzing op intelligentie, kregen proefpersonen nep-feedback na het maken van een persoonlijkheidstest. Tegen de ene helft van de deelnemers werd gezegd dat ze sociaal vaardig waren en dat ze konden rekenen op veel vrienden, terwijl de anderen te horen kregen dat ze waarschijnlijk in eenzaamheid zouden sterven. Vervolgens deden de proefpersonen een intelligentietest. De onderzoekers aan de Case Western Reserve University vonden dat proefpersonen die negatieve feedback hadden gekregen, slechter scoorden op ingewikkelde redeneertaakjes dan proefpersonen die een rooskleurige toekomst was voorspeld.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

In een vergelijkbaar onderzoek aan de San Diego University, eveneens in Amerika, bleek dat ‘afgewezen’ proefpersonen geneigd zijn risicovolle en ongezonde beslissingen te nemen. Zo kiezen zij eerder voor een calorierijke chocoladereep dan voor een lightproduct, en hebben ze de neiging om vervelende klusjes uit te stellen.

Volgens de onderzoekers zijn sociaal afgewezen mensen zo druk bezig met het onderdrukken van hun emoties, dat ze geen tijd meer hebben om goed na te denken, waardoor ze ‘domme’ dingen doen.

Psychology Today, november/december 2002