Negatieve feedback maakt dom

werk & loopbaan Afgewezen worden door je omgeving is niet fijn, sterker nog, je kunt daardoor minder verstandig worden. In een Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van sociale afwijzing op intelligentie, kregen proefpersonen nep-feedback na het maken van een persoonlijkheidstest. Tegen de ene helft van de deelnemers werd gezegd dat ze sociaal vaardig waren en […]

werk & loopbaan

Afgewezen worden door je omgeving is niet fijn, sterker nog, je kunt daardoor minder verstandig worden. In een Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van sociale afwijzing op intelligentie, kregen proefpersonen nep-feedback na het maken van een persoonlijkheidstest. Tegen de ene helft van de deelnemers werd gezegd dat ze sociaal vaardig waren en dat ze konden rekenen op veel vrienden, terwijl de anderen te horen kregen dat ze waarschijnlijk in eenzaamheid zouden sterven. Vervolgens deden de proefpersonen een intelligentietest. De onderzoekers aan de Case Western Reserve University vonden dat proefpersonen die negatieve feedback hadden gekregen, slechter scoorden op ingewikkelde redeneertaakjes dan proefpersonen die een rooskleurige toekomst was voorspeld.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

In een vergelijkbaar onderzoek aan de San Diego University, eveneens in Amerika, bleek dat ‘afgewezen’ proefpersonen geneigd zijn risicovolle en ongezonde beslissingen te nemen. Zo kiezen zij eerder voor een calorierijke chocoladereep dan voor een lightproduct, en hebben ze de neiging om vervelende klusjes uit te stellen.

Volgens de onderzoekers zijn sociaal afgewezen mensen zo druk bezig met het onderdrukken van hun emoties, dat ze geen tijd meer hebben om goed na te denken, waardoor ze ‘domme’ dingen doen.

Psychology Today, november/december 2002

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kom ik voor mezelf op tegenover mijn baas?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwaliteiten niet’

Lees verder
Advies

Wat heb ik aan een loopbaantraject?

Lees verder
Artikel

Feedback op het werk

Lees verder
Verhaal

Zo vergroot je je werkplezier – en dat van je collega’s

Lees verder
Artikel

Toch opslag in crisistijd: 6 tips

Lees verder
Advies

Ben ik te introvert om te solliciteren?

Lees verder
Artikel

Het geheim van een gelukkig werkleven

Lees verder