De vraag

Ik weet mezelf geen houding te geven

Hallo Pauline,
Ik heb er nooit van gehouden om op de voorgrond te treden of in het middelpunt van de belangstelling te staan. In mijn huidige werk wordt echter meer assertiviteit van me verwacht. Ik krijg van mijn leidinggevende ook de kans om hieraan te werken. Ik ben al enorm vooruit gegaan, alleen ben ik ontzettend beweeglijk. Dit is erger geworden de laatste tijd. Ik merk dat ik me vaak geen houding weet te geven als ik tijdens een overleg iets te vertellen heb. Het vele bewegen is, naar mijn idee, bedoeld als afleiding voor mezelf, wat ik me onbewust heb aangeleerd.

Nu is mijn probleem dat ik het moeilijk afgeleerd krijg. Ik voel me al een stuk zekerder, alleen mijn houding en non-verbale communicatie is een probleem. Als ik hiermee bewust bezig ben wordt het bewegen minder, maar ik zou graag wat individuele begeleiding hierin willen voor advies en feedback. Waar kan ik dan aankloppen? Bij een psycholoog? Ik neem aan dat ik dan ook een verwijsbrief van de huisarts nodig heb?

Groetjes, anoniem

Het advies

Expert

Pauline van AkenBeste mevrouw/meneer,
Allereerst een compliment dat je er zo bewust van bent en duidelijk weet te verwoorden wat er bij je speelt. Bewustzijn is de belangrijkste stap van een weg die je nu wenst in te slaan. Vervolgens is het van groot belang dat je meer inzicht krijgt in je eigen gedachten, gedragingen, dus in jouw wijze van communiceren. Inderdaad kan een psychotherapeut jou daarmee helpen door je meer inzichten te geven in jouw patronen, in je beweeglijkheden en waar je eventuele onrust vandaan komt. Want presenteren en het presteren, het willen voldoen aan verwachtingen van anderen of van jezelf kan als enorme druk voor je voelen.

De druk die bewust of onbewust onrust geeft. En innerlijke onrust heeft weer z’n invloed op je mentale, lichamelijke en gevoelswereld. Ik raad je aan om ook de weg te bewandelen van het ‘ervaren en beleven’. Het tastbare is voor jou van belang omdat ik vermoed dat het praten alleen jou onvoldoende zal helpen.

Communicatie/presentatietrainingen kan jou juist helpen. In een groep van maximaal zes personen, drie volle dagen trainen in veiligheid, waar je juist kunt voelen en ervaren hoe jouw wijze van communiceren verandert door gecoacht te worden met de juiste inzichten en handvatten over adem, stem en lichaamstaal. Ook haptonomie, yoga en ademtherapie kan jou helpen. Zorg wel dat je kennis en ervaringen opdoet die je direct in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Ik wens je veel sterkte. Kijk ook eens op www.paulinevanaken.nl en mail of bel me gerust als je nog vragen hebt.
Met vriendelijke groet, Pauline  • Pauline van Aken is presentatietrainer, communicatiedeskundige, presentator en auteur van de boeken 'Wat wil je nou eigenlijk zeggen' en 'Durf, leer en presenteer';
    Voor meer informatie over haar boeken en trainingen, neem een kijkje op haar website: www.paulinevanaken.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom lukt het me niet voor een groep te praten?

Lees verder
Advies

Waarom lukt het me niet voor een groep te praten?

Lees verder
Verhaal

Dit zijn de 5 typen slechte slapers

Nachtelijk gewoel, overdag moe zijn en niets kunnen hebben: wie kampt met slapeloosheid zal dit alle...
Lees verder
Verhaal

Dit zijn de 5 typen slechte slapers

Nachtelijk gewoel, overdag moe zijn en niets kunnen hebben: wie kampt met slapeloosheid zal dit alle...
Lees verder
Artikel

Small talk: zo overleef je de nieuwjaarsborrel

Een zaaltje vol onbekende mensen die het leuk hebben, en jij zit weer eens opgescheept met die zwete...
Lees verder
Advies

Hoe presenteer 
ik me zelf?

Lees verder
Artikel

Elizabeth Ebbink: ‘Een andere stem heb je al in tien m...

Onze stem bepaalt grotendeels hoe onze boodschap overkomt op anderen, en welke eerste indruk we make...
Lees verder
Advies

Waarom durf ik niet voor een groep te spreken?

Lees verder
Artikel

Angst op de werkvloer

Nachten wakker liggen van die presentatie, met het zweet in je handen naar je functioneringsgesprek,...
Lees verder
Kort

Wisselende presentatie

Bij een eerste ontmoeting kiezen mensen vaak onbewust hoe ze willen overkomen: óf warm, óf kundig.
Lees verder