Huizenhoog opzien tegen een praatje voor een groep; je mening moeten geven aan een leidinggevende en het op voorhand al benauwd krijgen; grote gêne blijven voelen over dat sliertje peterselie tussen je tanden bij die date. Sociale situaties kunnen behoorlijk wat spanning teweegbrengen. Die gevoelens van angst en schaamte zijn volstrekt begrijpelijk. De meeste mensen willen nu eenmaal graag een goede indruk maken, en niet iedereen blaakt van het zelfvertrouwen.

Beter speechen: vier simpele tips

Beter speechen: vier simpele tips

De nieuwjaarstoespraak van de baas: blablablabla. De presentatie van de jaarcijfers: blablablabla. K...

Lees verder

Kortom, sociale angst is iets dat de meesten van ons weleens aan den lijve hebben ondervonden. ­Sociale angst kent immers meerdere gezichten, zo constateerde Vicente Caballo, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Granada. Samen met een internationaal team van wetenschappers ondervroeg hij meer dan dertienduizend mensen uit 26 landen. Zo kwam hij tot een top-5 van sociale ­situaties die ons angst kunnen aanjagen:

  • Met stip: omgaan met kritiek en met genante situaties
  • Praten met iemand van de sekse waarop je valt
  • Spreken voor publiek, of praten met iemand met gezag
  • Op een assertieve manier irritatie of ongenoegen uiten
  • Praten met onbekenden

Vrouwen zijn sociaal angstiger dan mannen. Vooral afstappen op iemand van de sekse waarop ze vallen, is voor vrouwen stukken enger. Maar ze krijgen ook meer stress van

Log in om verder te lezen.