Omgaan met sociale angst

Van speechen op een feestje tot kritiek krijgen op het werk: het leven zit vol sociale situaties. Die gaan niet iedereen even soepel af. Een op de twaalf mensen, vooral vrouwen, kampt met sociale angst. Een flinke handicap, maar je kunt je ertegen wapenen.

Huizenhoog opzien tegen een praatje voor een groep; je mening moeten geven aan een leidinggevende en het op voorhand al benauwd krijgen; grote gêne blijven voelen over dat sliertje peterselie tussen je tanden bij die date. Sociale situaties kunnen behoorlijk wat spanning teweegbrengen. Die gevoelens van angst en schaamte zijn volstrekt begrijpelijk. De meeste mensen willen nu eenmaal graag een goede indruk maken, en niet iedereen blaakt van het zelfvertrouwen.

Artikel

Beter speechen

Lees verder

Kortom, sociale angst is iets dat de meesten van ons weleens aan den lijve hebben ondervonden. ­Sociale angst kent immers meerdere gezichten, zo constateerde Vicente Caballo, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Granada. Samen met een internationaal team van wetenschappers ondervroeg hij meer dan dertienduizend mensen uit 26 landen. Zo kwam hij tot een top-5 van sociale ­situaties die ons angst kunnen aanjagen:

  • Met stip: omgaan met kritiek en met genante situaties
  • Praten met iemand van de sekse waarop je valt
  • Spreken voor publiek, of praten met iemand met gezag
  • Op een assertieve manier irritatie of ongenoegen uiten
  • Praten met onbekenden

Vrouwen zijn sociaal angstiger dan mannen. Vooral afstappen op iemand van de sekse waarop ze vallen, is voor vrouwen stukken enger. Maar ze krijgen ook meer stress van

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik mezelf overtuigen dat ik goed ben zoals ik ben?

Lees verder
Test

Hoe goed is de band met je moeder?

Lees verder
Artikel

Je ideale zelf met dank aan je partner

Lees verder
Artikel

Zo voel je je prettiger in lastige sociale situaties

Lees verder
Verhaal

Sleutel tot een authentiek leven: het hoeft niet perfect

Lees verder
Advies

Kritiek overvalt me vaak, ik kan niet direct reageren

Lees verder
Advies

Ik hou liever mijn mond

Lees verder
Advies

Ben ik een bedrieger?

Lees verder