Had ik maar minder faalangst

Jitske Coenen (34) ‘Sinds mijn jeugd heb ik last van faalangst. Ik doe iets liever niet, dan dat ik erachter kom dat ik het niet kan. Als ik een behandelplan moet schrijven, bijvoorbeeld, slaat de paniek toe en schuif ik het voor me uit. Maar daarmee breng ik mezelf wel in problemen.’

‘Op school wilde ik altijd al goed presteren, hoge cijfers halen. Na het hbo ben ik aan een universitaire opleiding begonnen, maar die heb ik niet afgemaakt. Ik was bang dat ik de exacte vakken niet zou halen en zag te veel op tegen het schrijven van een scriptie.

Sindsdien werk ik als groepsleider in de gehandicaptenzorg, nu alweer acht jaar. Maar met enige regelmaat loop ik te piekeren of ik wel geschikt ben voor dit werk. Ik ben bang dat mijn collega’s of mijn leidinggevenden zullen zeggen dat ik dingen niet af heb of oppak. Ik heb namelijk de neiging om taken voor mij uit te schuiven of ze uit de weg te gaan, uit angst dat ik ze toch niet tot een goed einde breng. Hierdoor heb ik op vorige werkplekken wel eens kritiek gekregen op mijn functioneren.

Het omgaan met mensen lukt me tijdens mijn werk goed, maar als ik bepaalde organisatorische dingen moet doen, slaat de paniek toe. Wanneer ik een behandelplan moet schrijven bijvoorbeeld. Dan zie ik een voorbeeld van een ander en denk ik: “Zo goed kan ik dat nooit”. Of ik word zenuwachtig als ik denk aan mijn collega’s die het

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Angst voor ruimtes waar ik niet makkelijk weg kan

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Advies

Kan ik zonder angst alleen blijven wandelen?

Lees verder
Advies

Kan EMDR ook trauma’s voorkomen?

Lees verder
Artikel

Opruiming van de angst

Lees verder
Video

5 vragen over angst

Bekijk video
Artikel

Iedere dag een andere spin

Lees verder
Artikel

‘Kon ik maar meer voor anderen betekenen’

Lees verder