Zo overwint u uw spreekangst

Hartkloppingen, koud zweet, rode vlekken in uw nek. Alle ogen zijn op u gericht en u hebt een complete black-out. Dat is zo’n beetje onze grootste angst voor spreken in het openbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat veel mensen minder bang zijn voor de dood dan voor speechen. Volgens een kleinere Nederlandse peiling ligt dat hier niet zo extreem. Maar intussen…

‘Ongeoefende sprekers denken vaak dat elk woord en elk gebaar minutieus worden gewogen door hun publiek,’ vertelt Karen Dwyer, hoogleraar communicatie aan de universiteit van Nebraska en auteur van verschillende boeken over spreken in het openbaar. Terwijl dat wel meevalt. ‘Zodra je erachter komt dat je het publiek met je verhaal bij de hand moet nemen, kunt helpen met je woorden en uitstraling, zul je je al wat meer op je gemak voelen,’ aldus Dwyer.

De meest voorkomende ‘fout’ van sprekers is dan ook niet nervositeit, maar een ellenlang en slaapverwekkend betoog. Het goede nieuws: met een goede voorbereiding en veel, veel oefening valt daar eenvoudig aan te sleutelen. Want goed spreken in het openbaar is een beetje kunst en een heleboel kunde.

1) Werk aan een goede binnenkomer. In de eerste paar

Log in om verder te lezen.