De vraag

Welke baan past bij mij?

Ik heb mezelf de afgelopen jaren ingegraven in een goed betaalde baan, waar ik inhoudelijk goed in ben, maar die niet echt past bij mijn persoonlijkheid. Het soort werk vraagt een dominantie waarvoor ik me moet forceren en het milieu van de organisatie is niet van het type waar ik me prettig bij voel.

Natuurlijk ben ik aan het solliciteren geslagen, maar door mijn leeftijd (40+) en eenzijdige ervaring (15 jaar bij hetzelfde type organisaties) lukt het me niet om in mijn vakgebied van type organisatie te veranderen.Iets totaal anders dan. Maar ja, wat dan? Ik weet heel goed wat ik niet wil, maar wat past dan wel bij mij, is dat realistisch (arbeidsmarkt) en haalbaar voor mij als kostwinner? Waar kan ik terecht voor goed advies?

Henk

Het advies

Expert

Kees Kouwenhoven

Arbeid- en organisatie deskundige

Je hebt je ingegraven in een goedbetaalde baan waarin je jezelf moet forceren. Je bent 40+ en daarmee iets over de helft van je werkzame leven. Inderdaad redenen genoeg om fors te investeren in je toekomstig werk dat goed bij je past.

Een vlucht vooruit naar ‘iets totaal anders’ kan zeker. Je hebt tijd genoeg om een nieuw vak te leren. Daarentegen heb ik bij een van de bovenstaande vragen al aangegeven dat het risico van een ‘overreactie’ groot is. Als je uitgaat van je huidige werk kun je de zeven bronnen (zie bovenaan) langslopen en nagaan waar je van houdt en wat je tegenstaat. Wellicht kun je bij je huidige werkgever een aantal veranderingen in je werk aanbrengen die het voor jou weer aantrekkelijk maken zonder dat je je hoeft te forceren. Wellicht moet je toch naar een andere werkgever. Maar, wat wil je daar: wat kun je goed en waar houd je van? Het idee achter deze aanpak is dat je klein begint en nagaat welke veranderingen voor jou minimaal nodig zijn.

Vervolgens verken je grotere veranderingen. Daarbij kun je van grote veranderingen nagaan wat die voor jou opleveren.Geef veel aandacht en tijd aan je wensen m.b.t. je werk. Neem tijd voor reflectie en kom in actie. Anders graaf je je misschien nog verder in en wordt het in de toekomst alleen maar moeilijker. Heb lef en zoek hulp: bij collega’s, vrienden, de afdeling P&O, arbeidsbureau, loopbaanadviseurs of een Zeven Bronnen Coach…

Bekijk ook de online training in 3 stappen naar je droombaan.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is meten ook weten?

Op de lagere school bepaalt de Cito-score het type vervolgonderwijs van een kind. Een paar jaar late...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

Zelfvertrouwen

Lees verder
Advies

Ik bloos vrij snel

Lees verder
Interview

Laatbloeiers: drie tevreden carrièreswitchers

Lees verder
Advies

Mijn collega’s hebben er moeite mee dat mijn man de baas is

Lees verder
Advies

Mijn baas meet met twee maten

Lees verder
Artikel

Leer jezelf te accepteren

Lees verder