Illusionist Victor Mids: ‘Niets ontsnapt aan mijn aandacht’

  • 376 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto’s: Linelle Deunk // Styling: Soraya Basiran // Visagie: Karin Schreuder
Victor Mids (30), als illusionist bekend van het tv-programma Mindfuck, zegt dat hij zonder zijn hoogsensitiviteit zijn werk niet zou kunnen doen.

‘Ik zie het niet als een speciale gave, het is meer dat ik opensta voor de kleinste prikkels en signalen van anderen. Ik hoorde voor het eerst over hoogsensitiviteit tijdens mijn opleiding tot arts en herkende mezelf er meteen in. Als kind kon ik al heel aandachtig mensen bestuderen en doorvragen. Ze zeiden weleens dat het leek alsof ik ze al veel langer kende. En ik was altijd mijn omgeving aan het monitoren en aan het aftasten hoe iemand zich voelde. Daardoor ontwikkelde ik een enorme fascinatie voor menselijk gedrag.
Op school richtte ik cabaretgroepjes op en deed ik kindergoochelshows, de trucjes testte ik uit op mijn zussen. Zonder mijn hoogsensitiviteit zou het nooit zo’n succes zijn geworden. Tijdens mijn experimenten maak ik gebruik van mijn psychologische kennis. Ik weet bijvoorbeeld hoe aandacht werkt en hoe ik daarmee mensen kan afleiden.

Maar dat is niet het enige. Bij elke persoon die ik voor me krijg, zet ik alle registers open, zodat ik ieder detail opvang. Mensen denken vaak dat ik hun gedachten lees of weet wat ze voelen, maar ik monitor nauwkeurig al hun non-verbale communicatie en gebruik die informatie om ze een bepaalde kant op te sturen. Laatst deed ik een experiment met iemand die niets prijsgaf. Ik vroeg een paar dingen, maar ze hield een totale pokerface. Toen zag ik vanuit mijn ooghoek een vriendin van haar een wenkbrauw optrekken, een teken van herkenning. Dan weet ik dat ik op de goede weg zit. Ik laat niets aan mijn aandacht ontsnappen.
Het is een proces dat zich steeds op de achtergrond in je brein afspeelt, dat kost heel veel energie. Na een opnamedag ben ik verschrikkelijk moe, dan moet ik echt rust nemen. Als je eenmaal beseft dat je hoogsensitief bent, kun je er ook rekening mee houden zodat het je niet in de weg gaat zitten. Ik heb geleerd om het aan of uit te zetten. Als ik het uitzet, komen de signalen nog wel binnen, maar besteed ik er geen aandacht aan. Mensen vragen me weleens in de winkel of ik hun gedachten sta te lezen. Dat is niet zo. Als ik merk dat ik in een gesprek toch op allerlei non-verbale communicatie let, verleg ik mijn focus op iets anders.’ 

Herkenbaar? Ontdek of je zelf ook hooggevoelig bent

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Herken je dit? Doe de test ‘Ben je hooggevoelig?’

Leer beter omgaan met prikkels

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht. In de training ‘Hoogsensitviteit als kracht‘ leer je meer over hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen.

Bekijk alle interviews

auteur

Anouk Tulner

» profiel van Anouk Tulner

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo help je een hoogsensitief kind

Ze zijn creatief en zorgzaam, maar ook emotioneler en sneller driftig. Geen wonder: de wereld is bom...

Lees verder
Training

Omgaan met depressie

Psychiaters Christiaan Vinkers en Joeri Tijdink leren je in de online training Omgaan met depressie,...

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder
Verhaal

Aarden tijdens een retreat voor hoogsensitieve personen

Lees verder
Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Lees verder
Artikel

Actrice en schrijfster Marian Mudder: ‘Ik leef als het ware voor tien’

Lees verder
Advies

Mijn hooggevoelige man heeft woede-uitbarstingen

Lees verder
Artikel

Waarom geluidsirritatie zo persoonlijk is

Lees verder