‘Ik heb me vaak in bochten gewrongen en aangepast omdat ik maar probeerde te zijn als iedereen. Mijn vrienden vierden Koninginnedag, dus vierde ik ook Koninginnedag, al vond ik het vreselijk.

Ik werd er alleen maar narrig van. Op een vol terras hoor en zie ik alles, ook wat er tussen de mensen gebeurt. Na een uur ben ik al doodop.

Ik vroeg me altijd af wat er toch mis met me was. Ik volgde vele therapieën om dat uit te zoeken en schreef er een boek over. Ik ontdekte dat veel therapeuten het idee dat er iets mis met je is juist versterken, terwijl ik denk dat de ware therapie “zelfacceptatie” is.

Leren jezelf te accepteren precies zoals je bent. Dat klinkt makkelijk, maar het stuit op veel weerstand in jezelf. Uiteindelijk kwam ik bij een psycholoog die zei: “Ik hoop dat je je realiseert dat je hoogsensitief en hoogintelligent bent?” Ik barstte in tranen uit omdat ik me eindelijk begrepen voelde.

Ik ben het boek Hoog sensitieve personen van Elaine Aron gaan lezen en alles viel op zijn plek. Toen ik eenmaal ging accepteren dat ik uit ander hout gesneden was, en op mezelf ging vertrouwen, verdween mijn ongemakkelijke gevoel. Ik bescherm mezelf nu door me bijtijds terug te trekken en functioneer daardoor veel beter.

Zie het als een kristallen glas: als je daarmee gaat gooien gaat het kapot, als je het voorzichtig behandelt fonkelt het. Iedereen heeft dat gevoelige een beetje, maar ik heb het wat sterker. Ik maak een rouwproces veel heviger en intenser mee, ik leef als het ware voor tien.

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Als acteur doe ik er vooral mijn voordeel mee. Ik weet me in te leven in de kleinste details van een persoonlijkheid. Als schrijver signaleer ik verschijnselen ver voordat ze mainstream zijn.

Een recensent schreef onlangs dat ik bijzonder opmerkzaam ben. Ik zag bijvoorbeeld jaren geleden al een hang naar stille plekken ontstaan. Wij HSP’ers zijn de eersten die er last van krijgen als er in de maatschappij te weinig ruimte is voor stilte en rust.

Ook op een filmset kan het druk en chaotisch zijn. Ik houd enorm van die levendigheid maar soms is het ook een uitdaging. Ik heb geleerd me bijtijds even terug te trekken, dan blijf ik goed in mijn vel zitten.’ 

Sofasessies is een boek én een theaterstuk over Marian Mudders zoektocht naar de juiste therapie. Hier vind je de speellijst.

Herkenbaar? Ontdek of je zelf ook hooggevoelig bent

Een op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen.

De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Herken je dit? Doe de test ‘Ben je hooggevoelig?’

Leer beter omgaan met prikkels

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht. In de training ‘Hoogsensitviteit als kracht‘ leer je meer over hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen.

Bekijk alle interviews