Blogger Cynthia Schultz: ‘Het instagram-wereldje paste niet bij mijn inborst’

  • 418 woorden
  • leestijd is 3 minuten
  • Foto’s: Linelle Deunk // Styling: Soraya Basiran // Visagie: Karin Schreuder
Cynthia Schultz (30), alias Miss Lipgloss, is hooggevoelig. Als blogger reisde ze de hele wereld rond. 

‘De druk van social media is enorm. Adverteerders zijn veeleisend, mensen reageren op wat ik schrijf en kritiek valt me vaak zwaar. Je even terugtrekken met een boek in de tuin is niet cool, daar krijg ik direct commentaar op.
Dat brak me op. Vier jaar geleden stortte ik in en werd me duidelijk dat hoogsensitiviteit een prijskaartje heeft.
Ik weet al langer dat ik het ben, een vriend wees me erop, maar ik wilde geen label op mezelf plakken. Toch realiseerde ik me dat sociale contacten veel energie kosten. Ik vang alle uitdrukkingen, gevoelens en signalen op en ik zie het direct als iemand niet lekker in zijn vel zit. Om op te laden moet ik af en toe alleen op vakantie of alleen uit eten. En dan komen de reacties: “Hoezo, je hebt toch een vriend?”

Ik was als kind al anders. Op het schoolplein vermaakte ik me het liefst alleen. Toen ik op mijn 16de als Miss Lipgloss ging bloggen over make-up leek me dit het perfecte werk: geen kantoor maar lekker vanuit huis. Al snel kwamen de volgers en de adverteerders. Ik werd gevraagd voor events en reizen. Dat was een geweldige uitdaging. Ik ging in Amsterdam wonen, liet overal mijn neus zien en vond dat ik mijn grenzen moest verleggen. Wie zegt er nou nee tegen een persreis naar Japan? Uiteindelijk raakte ik overwerkt. Nu ben ik veel kritischer en check ik van tevoren of ik niet met een groep op pad moet.

Toen ik in New York was, postte ik een foto van mijn boek op de hotelkamer. Ik wilde duidelijk maken dat ik ook moet opladen in zo’n drukke stad. Ik moest wel oppassen met zulke posts, want ik hoorde adverteerders weleens zeggen dat ik te veel zeurde.
Een halfjaar geleden besloot ik mijn bedrijf om te gooien. Ik was dat nep Instagram-wereldje zat; al die mensen met hun fantastische levens, dat strookt niet met mijn gevoelige inborst. Ik schrijf nu over hoogsensitiviteit en ik krijg heel veel reacties van mensen die zich hierin herkennen.

Als ik een dipje heb en het gaat iets minder, dan wil ik daar ook over kunnen bloggen. Ik vind dat het bij het leven hoort. Uit Amsterdam ben ik weggegaan, terug naar het rustige oosten. Ik kon er niet meer tegen om ’s morgens al wakker te worden van straatgeluiden. Nu ben ik het liefst in de natuur, daar geniet ik van vogelgeluiden en laad ik op.’

Cynthia Schultz blogt op www.cynthia.nl

Herkenbaar? Ontdek of je zelf ook hooggevoelig bent

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Herken je dit? Doe de test ‘Ben je hooggevoelig?’

Leer beter omgaan met prikkels

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht. In de training ‘Hoogsensitviteit als kracht‘ leer je meer over hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen.

Bekijk alle interviews

auteur

Anouk Tulner

» profiel van Anouk Tulner

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Mijn kind is hoogsensitief – en nu?

Een hoogsensitief kind is creatief en zorgzaam. Maar ook snel overprikkeld, met als gevolg emotione...

Lees verder
Advies

‘Ik vind mijn vrouw niet meer aantrekkelijk’

Sinds ik haar ontmoette, is mijn vriendin twintig kilo aangekomen. Ik raak niet meer opgewonden van ...

Lees verder
Verhaal

Man en HSP

Lees verder
Artikel

Zo help je een hoogsensitief kind

Lees verder
Advies

Kun je hoogsensitiviteit afleren?

Lees verder
Artikel

Als je kind hoogsensitief is

Lees verder
Advies

Beter hard dan gevoelig…

Lees verder
Artikel

Haal meer uit je gevoeligheid

Lees verder