Onderzoekers ontdekken hoogsensitiviteit bij dieren

  • 208 woorden
  • leestijd is 2 minuten
Schrikt je hond makkelijk op? Ziet hij vrijwel alles wat om hem heen gebeurt? Reageert hij sterk op veranderingen en stemmingen van mensen om hem heen?

Grote kans dat je hond hoogsensitief is. Honden zijn de eerste dieren waarvoor een vragenlijst is ontwikkeld die hun prikkelgevoeligheid meet. Baasjes kunnen deze vragen voor hun huisdier beantwoorden. Sensitieve honden gedijen wellicht beter bij een andere aanpak en omgeving dan minder gevoelige honden.

TEST
Doe de test »

Ben je hooggevoelig?

Onderzoekers vermoeden dat verhoogde prikkelgevoeligheid wijdverbreid is in het dierenrijk, omdat het duidelijke evolutionaire functies heeft. Sensitieve types merken gevaar eerder op, bouwen door hun empathie en zorgzaamheid sterke sociale relaties op en raken minder snel in conflicten verzeild.
Bij sommige hondenrassen is sensitiviteit misschien zelfs extra ontwikkeld, omdat ze gefokt zijn om bepaald werk voor ons uit te voeren. Zo bleken er onder herdershonden zoals border collies, gefokt om kuddes bij elkaar te houden, relatief de meeste hoogsensitieven te zijn. Het is hun taak om constant alert te zijn en snel te kunnen reageren op veranderingen.
Ook bij mensen vind je waarschijnlijk meer sensitieve types in bepaalde beroepsgroepen. Schrijver, ontwerper, rechercheur, analist, wetenschapper, kunstenaar, adviseur; hoogsensitiviteitsdeskundige Elaine Aron benoemde dit als beroepen waarin oog voor detail, empathie en alertheid een enorme pre zijn.

Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Live online masterclass – Leven met borderline: aanmelden

Meer weten over borderline? Volg de online masterclass van psychiater Erwin van Meekeren.

Lees verder
Artikel

Flirttips: zo leg je het eerste contact

Op zoek naar een partner? Deze flirttips van singlecoach en psycholoog Meinou Lambeck helpen je om h...

Lees verder
Advies

Mijn vrouw bepaalt wanneer we vrijen

Lees verder
Video

Hoe ziet de ideale partner eruit?

Lees verder
Kort

Past thuiswerken bij je?

Lees verder
Verhaal

Waarom we massaal naar Heel Holland Bakt kijken

Lees verder
Column

Objectief

Lees verder
Artikel

Wat zit er achter homohaat?

Lees verder