Grote kans dat je hond hoogsensitief is. Honden zijn de eerste dieren waarvoor een vragenlijst is ontwikkeld die hun prikkelgevoeligheid meet. Baasjes kunnen deze vragen voor hun huisdier beantwoorden. Sensitieve honden gedijen wellicht beter bij een andere aanpak en omgeving dan minder gevoelige honden.

HSP-test: ben je hoogsensitief?
TEST
Doe de test »

HSP-test: ben je hoogsensitief?

Onderzoekers vermoeden dat verhoogde prikkelgevoeligheid wijdverbreid is in het dierenrijk, omdat het duidelijke evolutionaire functies heeft. Sensitieve types merken gevaar eerder op, bouwen door hun empathie en zorgzaamheid sterke sociale relaties op en raken minder snel in conflicten verzeild.

Bij sommige hondenrassen is sensitiviteit misschien zelfs extra ontwikkeld, omdat ze gefokt zijn om bepaald werk voor ons uit te voeren. Zo bleken er onder herdershonden zoals border collies, gefokt om kuddes bij elkaar te houden, relatief de meeste hoogsensitieven te zijn. Het is hun taak om constant alert te zijn en snel te kunnen reageren op veranderingen.

Ook bij mensen vind je waarschijnlijk meer sensitieve types in bepaalde beroepsgroepen. Schrijver, ontwerper, rechercheur, analist, wetenschapper, kunstenaar, adviseur; hoogsensitiviteitsdeskundige Elaine Aron benoemde dit als beroepen waarin oog voor detail, empathie en alertheid een enorme pre zijn.