Elaine Aron: ‘Vergelijk jezelf niet met anderen’

  • 1743 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Haar boeken over hoogsensitiviteit maakten Elaine Aron wereldberoemd. Het jongste onderzoek van de psychotherapeute gaat over lage zelfwaardering. ‘Als je maar de hele tijd denkt dat je weinig waard bent, loop je veel goeds in het leven mis.’

‘Are you highly sensitive?’ vraagt Elaine Aron als ik haar zachte hand schud. ‘Journalistiek is perfect voor gevoelige mensen,’ vervolgt ze. ‘Zeker bij interviewen is het een handige eigenschap.’ Ik ontmoet haar rond theetijd in een Amsterdams hotel. Tussen de zakjes zoekt ze naar kruidenthee. Gewone thee drinkt ze al jaren niet meer; op cafeïne reageert ze te sterk.

Ruim tien jaar geleden bracht de Amerikaanse psychotherapeute haar boek over hoogsensitieve personen (HSP’s) uit. Aron – tengere gestalte, lichtblauwe ogen die bescherming zoeken achter meekleurende brillenglazen – brak daarin een lans voor de gevoelige mens. Een op de vijf mensen, onder wie Aron zelf, is volgens haar geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. HSP’s zijn zich bijzonder bewust van subtiele informatie, hebben een rijk innerlijk leven en een sterk inlevingsvermogen. Daardoor kunnen ze ook gemakkelijk overweldigd raken. De door non-sensitieve mensen gedomineerde samenleving bestempelt sensitieve mensen volgens Aron al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Maar volgens haar trekken HSP’s zich juist terug omdat ze onder druk worden gezet anders te zijn dan ze zijn.

Voor veel mensen was het boek een openbaring en een steun in de

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De verborgen invloed van sociale netwerken

Als uw vrienden zwaarlijvig zijn, is uw risico op obesitas 45% hoger. Als de vrienden van uw vriende...

Lees verder
Interview

Paul de Munnik: ‘Mijn liefde voor Rotterdam begon bij Pietje Bell’

Kleinkunstenaar Paul de Munnik kiest de boeken uit zijn kast die hem het meest hebben geraakt.

Lees verder
Advies

Help ik haat mezelf

Lees verder
Advies

Wandelende vulkaan

Lees verder
Advies

Hoe kom ik van mijn minderwaardigheidscomplex af?

Lees verder
Artikel

Wie denk jij wel…?

Lees verder
Recensie

Overprikkelde partners

Lees verder
Artikel

‘Ik werd zelfs ziek van mijn gezin’

Lees verder