Interview Expert hooggevoeligheid Elaine Aron: ‘Vergelijk jezelf niet met anderen’

  • 1734 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Haar boeken over hoogsensitiviteit maakten Elaine Aron wereldberoemd. Het jongste onderzoek van de psychotherapeute gaat over lage zelfwaardering. ‘Als je maar de hele tijd denkt dat je weinig waard bent, loop je veel goeds in het leven mis.’

‘Are you highly sensitive?’ vraagt Elaine Aron als ik haar zachte hand schud. ‘Journalistiek is perfect voor gevoelige mensen,’ vervolgt ze. ‘Zeker bij interviewen is het een handige eigenschap.’ Ik ontmoet haar rond theetijd in een Amsterdams hotel. Tussen de zakjes zoekt ze naar kruidenthee. Gewone thee drinkt ze al jaren niet meer; op cafeïne reageert ze te sterk.

Ruim tien jaar geleden bracht de Amerikaanse psychotherapeute haar boek over hoogsensitieve personen (HSP’s) uit. Aron – tengere gestalte, lichtblauwe ogen die bescherming zoeken achter meekleurende brillenglazen – brak daarin een lans voor de gevoelige mens. Een op de vijf mensen, onder wie Aron zelf, is volgens haar geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. HSP’s zijn zich bijzonder bewust van subtiele informatie, hebben een rijk innerlijk leven en een sterk inlevingsvermogen. Daardoor kunnen ze ook gemakkelijk overweldigd raken. De door non-sensitieve mensen gedomineerde samenleving bestempelt sensitieve mensen volgens Aron al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Maar volgens haar trekken HSP’s zich juist terug omdat ze onder druk worden gezet anders te zijn dan ze zijn.

Voor veel mensen was het boek een openbaring en een steun in de

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
  • Meer over

    Hooggevoeligheid

    Hoog sensitieve personen (HSP) zijn extra gevoelig voor prikkels. Dat kan lastig zijn, mensen met deze karaktertrek zijn sneller moe en overprikkeld. Maar in de juiste omgeving kan hooggevoeligheid voordelen opleveren.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Niet meer om alles huilen

Wat zou u aan uw leven willen veranderen? Die vraag stelden we op onze website. Uit de honderden ant...

Lees verder
Artikel

Wat er gebeurt als je zonder adhd Ritalin slikt

Scholieren, studenten en wetenschappers gebruiken steeds vaker ritalin en andere ‘hersenverbeteraa...

Lees verder
Artikel

Empathie maakt gaapgevoelig

Lees verder
Artikel

Kan die tikkende klok weg?

Lees verder
Verhaal

Hooggevoeligheid in de liefde

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid?

Lees verder
Advies

Neemt prikkelgevoeligheid toe met het ouder worden?

Lees verder
Advies

Ik wil alles perfect doen

Lees verder