Weg van alle prikkels tijdens een HSP retraite

 • 1631 woorden
 • leestijd is 9 minuten
 • Beeld: Aline De Nadai Mots
Journalist Janneke Gieles worstelt met het dagelijkse bombardement aan prikkels. Maar een uitrustweekeind voor hoogsensitieve personen ziet ze toch met enige reserve tegemoet. Zit ze daar straks tussen dertig prinsessen-op-de-erwt?

Het is vrijdagmiddag en de zon schijnt in de mooi aangelegde tuin met uitzicht over de uitgestrekte Zeeuwse velden. Het fonteintje klatert, de vogels fluiten. Alles straalt een lome rust uit. In schril contrast met die serene omgeving staan de vermoeide, overprikkelde gezichten van de mensen die hier langzaam binnendruppelen. Die twijfelend rondkijken of ze naast andere deelnemers zullen gaan zitten voor een beleefd kennismakingspraatje, maar eigenlijk liever een afgezonderd plekje willen zoeken om bij te komen van de verkeersdrukte op weg naar Schouwen-Duiveland.

Training

Hoogsensitiviteit als kracht

 • Omgaan met prikkels en overprikkeling
 • Leer je grenzen herkennen en bewaken
 • Ontdek hoe je als hsp tot bloei komt
bekijk de training
Nu maar
€ 75

Een van die overprikkelde gezichten is het mijne. Het laatste uur van mijn busreis zat ik tussen luid kletsende mensen, en ik snak naar wat rust en stilte. Met een kopje thee plof ik eerst een halfuurtje op een afgelegen ligstoel bij het zwembad. Ik ben op een weekendretreat voor hoogsensitieve personen.

De geur van nagellak

Vaak wordt hooggevoeligheid niet goed herkend – ook niet door HSP’s zelf. Een miemelaar, zo heb ik me vooral veel gevoeld. Snel last van geluiden, van tikkende pennen tijdens een vergadering, van boemboem-muziek van buren en van pratende collega’s terwijl ik een artikel probeer te schrijven. Geuren van nagellak, openhaarden en parfums krijg ik maar niet uit mijn neus. Een feestje of een middagje winkelen is leuk, maar het wordt me ook snel te veel en dan moet ik naar huis. Het journaal kijk ik liever niet, want over onthoofdingen en vliegtuigrampen kan ik dagen lopen piekeren. Koffie kan ik alleen in de ochtend drinken en dan hoogstens twee kopjes, anders word ik hyperalert. Ik heb veel slaap nodig, en veel tijd voor mezelf. En zo gaat mijn gebruiksaanwijzing maar door, het resultaat van een leven lang voelen wat goed aankomt en wat niet.

Pas toen ik een artikel schreef over prikkelverwerking bleek dit allemaal bij elkaar te passen. Uit de test kwam ik naar voren als extreem gevoelig voor zintuiglijke prikkels, zoals geluiden, fel licht, geuren en kriebelende etiketten in kleren. Het grappige is dat me pas opviel hoe sensitief ik voor dit alles ben toen ik het op een rij zag staan. En dan krijg ik een mailtje van een collega: ‘Zou je zo’n weekend een goed onderwerp voor een reportage vinden? Jij bent niet per se hoogsensitief, of wel?’ Ik kijk op de site van HSP-expert Elaine Aron – en blijk bijna alle kenmerken te hebben.

‘Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen,’ zegt Susan Marletta Hart, onze cursusleider voor het weekend. Ze schreef het boek Leven met hooggevoeligheid. ‘Je kunt het vaak niet thuisbrengen. Je voelt wel dat je ergens last van hebt en snapt niet hoe anderen alles voor elkaar krijgen. Het moet niet onderschat worden hoe je hele leven door hoogsensitiviteit wordt bepaald: je relaties, je werk, je vakantie, je humeur. Tot het moment dat je er iets over leest: dan valt alles op z’n plek. Ik maak vaak mee dat mensen na het lezen van mijn boek zeggen: “Eindelijk snap ik mijn leven. Het lijkt wel alsof je mijn biografie hebt geschreven.”’

Flink stampvoeten

‘Hebben jullie dat ook?’ vraagt een medecursiste met grote ogen. ‘Wat heerlijk om dat te horen!’ Als we zijn bijgekomen van de reis, komen de gesprekken los. En dan kunnen we bijna niet ophouden met praten, omdat we zoveel in elkaar herkennen. Ondertussen verkennen we ons onderkomen voor dit weekend. De Schouw in Noordgouwe is een voormalig streekziekenhuisje, dat nu is ingericht als een oosters getint kuuroord vol daglicht, fijne zithoekjes en Boeddhabeeldjes. Uit de keuken komen gezellige kookgeluiden: een kok maakt de heerlijkste biologische en vegetarische maaltijden voor ons. Naast de dagelijkse HSP-workshop – we volgen er in totaal drie – is er alle gelegenheid om gebruik te maken van de sauna, een yogales te volgen, een massage te boeken, met een groep een strandwandeling te maken of gewoon lekker een boek te lezen op de bank.

Vanwege het grote aantal deelnemers, dertig, zijn we in twee groepen verdeeld. Per groep maken we die avond officieel kennis met elkaar en onze eigenaardigheden. En meteen is het een feest van herkenning. De deelnemers zijn divers: van twintigers tot vijftigers, mannen en vrouwen, met uiteenlopende beroepen en achtergronden. Allemaal blijken we te worstelen met dezelfde dingen. Ook de anderen kijken liever geen gewelddadige films. Ook zij vinden het moeilijk om gesprekken te voeren in een ruimte vol geklets en achtergrondgeluid, en hebben het idee dat ze alles langzamer doen dan anderen. Zo ontdek ik nog veel meer trekjes die blijkbaar allemaal zijn terug te voeren op hooggevoeligheid. Zelfs mijn onvermogen om een koffer in te pakken voor een weekend of vakantie wordt door anderen gedeeld.

We eindigen de avond met een kwartiertje flink stampen met onze voeten. Om te ‘aarden’: als hooggevoelige word je al snel meegesleurd door alle indrukken om je heen. Dan ga je zo op in een ervaring dat je jezelf vergeet. Aarden helpt dan: het brengt je terug naar je lichaam, en naar het hier en nu.

6 Leefadviezen voor hooggevoelige mensen

Hoogsensitiviteit is een package deal: je bent sneller moe en overprikkeld, maar ook empathischer en...

Lees verder

Hoofd vs. onderbuik

Op zaterdag gaan we door met manieren om te aarden, in de workshop van Susan Marletta Hart. Toen iemand haar zo’n vijftien jaar geleden het boek van onderzoeker Elaine Aron gaf, vielen bij haar de kwartjes. Juist op dat moment deed ze, naast haar te drukke baan bij de televisie, een opleiding tot shiatsu-masseur. Daardoor ontdekte ze, tegelijk met haar hooggevoeligheid, ook wat haar kon helpen. Door de shiatsu-technieken lukte het haar steeds beter om niet overprikkeld te raken maar haar aandacht bij zichzelf te houden. ‘Als shiatsu-behandelaar moet je andermans energie voelen,’ legt Marletta Hart uit. ‘Om dat te kunnen, moet je tot rust komen en je eigen energie vanuit je hoofd naar een lagergelegen punt in je buik brengen: je “hara”.’ Omdat ze aan den lijve ondervond hoe goed dat voor haar werkte, gaf ze oosterse principes en technieken een prominente plaats in haar boeken en workshops. Zo oefenen we veel met het concentreren op onze hara, de onderbuik. Marletta Hart: ‘De oefeningen zijn bedoeld om steviger in het centrum van je lichaam te komen. Want in je lichaam begint de verwerking van prikkels. Als je op lichamelijk niveau kunt beheersen wat er binnenkomt, voordat je hoofd ermee aan de haal gaat, dan helpt dat al heel veel. Je bovenlichaam kun je zien als de voorkamer van je huis, het gedeelte voor de buitenwereld. Je hara is de achterkamer, een rustig plekje waar je jezelf kunt zijn.’ Inderdaad voelt het daar beneden in mijn onderbuik veel rustiger dan in mijn hoofd, waar alle indrukken luid binnenkomen en de gedachten ook nog eens over elkaar buitelen.

Zilveren druppels

Een andere fijne oefening, waarvan ik me voorneem om die ook thuis te doen, is de zilveren regen. We zitten in meditatiehouding en stellen ons voor hoe een wolk boven ons hoofd drijft en een prachtige zilveren regen over ons lichaam uitstort. Alles wat niet bij ons hoort, alle vervuiling en ballast, spoelt weg, samen met de zilveren druppels. Na afloop ben ik verrast hoeveel zo’n simpele verbeeldingsoefening kan schelen. Ik voel me een stuk lichter en schoner. Alsof ik niet meer heen en weer geslingerd word door alles wat er op me af komt, maar zelf de regie heb en kracht uitstraal. Maar met deze workshops zijn we er nog niet. ‘Goed aarden kun je niet in een weekend leren, het is een proces,’ zegt Marletta Hart. ‘Een proces dat ik zelf ook heb doorgemaakt. Als ik vergelijk hoe ik nu functioneer met vijftien jaar terug, dan is dat een groot verschil.’

Voor ik op deze retreat ging, las ik in de omschrijving een heel stuk over ‘het herstellen van energievelden’. Daar had ik me wat zorgen over gemaakt. Rond HSP hangt een zweem van interessant-doen en zweverigheid – vaak wordt het in verband gebracht met helderziendheid. Maar die zweverigheid vind ik niet terug in de workshops. De oefeningen hebben vooral veel weg van meditatie. En de deelnemers worstelen eerder met hun hooggevoeligheid dan dat ze er interessant over doen.

Liever een-op-een

‘Opvallend,’ zegt Peter Benders, de organisator van het weekend. Tijdens het avondeten rinkelt hij met een belletje om aandacht te vragen voor een paar mededelingen, en tot zijn verbazing is het meteen stil. Ook kletst er niemand door zijn verhaal heen – iets wat hij tijdens niet-HSP-weekenden nooit meemaakt. Dat is ook wat mij opvalt: iedereen houdt als vanzelf rekening met elkaar. Als ik een rustig hoekje zoek om een werkblad in te vullen, gaat het groepje deelnemers vlak bij me automatisch zachter praten. Zo verlopen de contacten tussen alle deelnemers bijzonder soepel. Er zitten geen overheersende types bij die de boel domineren, er wordt geïnteresseerd en oprecht naar elkaar geluisterd, zonder te oordelen of veroordelen. Dat maakt ook dat de gesprekken heel snel persoonlijk worden. Aan het einde van het weekend praat ik met de meest uiteenlopende mensen alsof we al jaren vrienden zijn. ‘De meeste HSP’s houden niet van smalltalk,’ bevestigt Marletta Hart, ‘ze willen diepgang in hun gesprekken. Daarom varen ze beter bij een-op-eengesprekken dan in drukke vriendengroepen. Ze willen liever uitgebreid praten over één onderwerp en daarvoor alle rust en aandacht hebben.’

Maar het fijnste aan de mede-deelnemers is wel de herkenning. Het is heerlijk om me nu eens geen miemelaar te voelen, maar ‘normaal’. Als we op zondagmiddag weer in die mooie tuin staan voor een laatste groepsfoto is er een groot verschil met hoe we binnenkwamen. Ik zie uitbundig pratende mensen, die het lastig vinden om afscheid te nemen, en die weer opgeladen zijn om het verkeer te trotseren. Toch ben ik aardig uitgeput als ik thuiskom. Zelfs een weekend vol rustgevende yoga, meditatie, strandwandelingen en goede gesprekken met fijne mensen kan behoorlijk overweldigend zijn. Tijd voor een zilveren regenbui.

Susan Marletta Hart studeerde psychologie en gezondheidswetenschappen en is shiatsu-therapeut

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
 • Meer over

  Hoogsensitief

  Hoogsensitieve personen (HSP) zijn eerder moe en gevoeliger voor stress en overprikkeling.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Man en HSP

Mannen zijn net zo vaak hoogsensitief als vrouwen, maar laten dat niet altijd even graag blijken. En...
Lees verder
Verhaal

Man en HSP

Mannen zijn net zo vaak hoogsensitief als vrouwen, maar laten dat niet altijd even graag blijken. En...
Lees verder
Advies

We hebben een groot verschil in libido

Mijn man en ik zijn al vijf jaar samen, we passen goed bij elkaar en werken aan een toekomst. Het pr...
Lees verder
Advies

We hebben een groot verschil in libido

Mijn man en ik zijn al vijf jaar samen, we passen goed bij elkaar en werken aan een toekomst. Het pr...
Lees verder
Artikel

Jessica (43) heeft mcs: ‘Ik werd zelfs ziek van mijn gezin...

Jessica Petermeijer (43) heeft last van mcs: ze is allergisch voor bijna alles. Haar klachten werden...
Lees verder
Artikel

Wat leer je tijdens een hooggevoeligheidsworkshop?

Redacteur Dagmar van der Neut leert omgaan met haar hooggevoeligheid tijdens een workshop voor hoogs...
Lees verder
Video

Wat is hooggevoeligheid?

Ben je hooggevoelig of ken je iemand die hooggevoelig is?
Bekijk video
Verhaal

Man en hooggevoelig

1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen. Maar waarom horen we daar zo wein...
Lees verder
Kort

Omgaan met hooggevoeligheid: tips van Elaine Aron

Bij hooggevoelige mensen komen prikkels uit de omgeving veel harder binnen dan bij anderen. Hooggevo...
Lees verder
Artikel

De kracht van kwetsbaarheid

Sommige mensen zijn veel gevoeliger dan andere. Hun genetische opmaak maakt hen kwetsbaarder, maar z...
Lees verder