Als de bel gaat, schrikt ze. Na een half uur winkelen in een overvolle Bijenkorf is ze doodop. Ze voelt andere mensen heel precies aan, wat haar in haar werk als journalist van pas komt. ‘Ik kan snel op iemand anders intunen.’ Samenwonen vindt ze moeilijk, omdat ze vaak de behoefte heeft alleen te zijn. ‘Ik voel me soms net een mobiele telefoon met een lege batterij. Als ik alleen thuis ben, sta ik in de oplaadstand.’

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Rachel Peirera (36) is gevoelig. Voor harde geluiden, voor grote groepen, en voor stress. Ook heeft ze af en toe last van allergische reacties.

Begin jaren negentig concludeerde de Amerikaanse psychologe Elaine Aron op basis van interviews en uitgebreide vragenlijsten dat vijftien tot twintig procent van de bevolking, zowel mannen als vrouwen, is geboren met een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor zijn deze mensen ontvankelijker voor allerlei soorten van stimulatie, van het drinken van koffie tot het bezoeken van massabijeenkomsten. Ze reageren sterker op zintuiglijke, emotionele en sociale prikkels.

Elaine Aron werd bekend door haar boek Hoog Sensitieve Personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt, een populair-wetenschappelijke bewerking van haar onderzoek. Afgaand op de verkoopcijfers raakte Aron met haar boek een gevoelige snaar.

Log in om verder te lezen.