‘Wow! I’m standing next to a number nine!’ dacht Daniel Tammet toen ik binnenkwam, vertelt hij later. In zijn beleving zijn negens imposant en groot. Ik ben behoorlijk lang, en daarom ben ik een negen. Tammet zelf is een vier. Vieren zijn namelijk verlegen, net als hij.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

De Britse Tammet heeft iets met getallen. Vierkants­wortels berekent hij sneller dan een rekenmachientje en hij kent het getal pi tot 22.514 getallen achter de komma uit zijn hoofd. Toch zal Tammet zelf niet zeggen dat hij goed kan rekenen. Hij maakt namelijk geen berekeningen in zijn hoofd, hij ‘ziet’ oplossingen. Dat komt doordat hij getallen waarneemt als concrete objecten met een eigen vorm, kleur, textuur en soms zelfs een persoonlijkheid.

Een negen is dus imponerend, een vier verlegen, een vijf een soort donderslag, een één is een flitslicht. Wanneer Tammet een berekening maakt, bijvoorbeeld 53 maal 131, ziet hij de mentale plaatjes die bij 53 en 131 horen – een soort tweedimensionale figuren. Vervolgens schuiven die plaatjes in elkaar tot een nieuw figuur. Dat figuur is de uitkomst van de som: 6943 dus.

Tammet is een savant, iemand met mentale beper­kingen die tegelijkertijd extreem goed is in bepaalde vaardigheden. De wereld telt niet veel savants: naar

Log in om verder te lezen.