Leven met een partner met autisme

Mannen met autisme zijn vaak aantrekkelijk en galant. Maar hun behoefte aan structuur kan een partner flink opbreken. ‘Als ik moe ben, kan ik het geduld niet meer opbrengen.’

Voor Peter is het belangrijk dat dingen op een bepaald tijdstip en in een bepaalde volgorde gebeuren. Daarom maken we elke week een schema. Wijken we daar iets vanaf en begin ik bijvoorbeeld een half uur later met werken, dan is hij van slag. Soms lukt het hem dan de hele dag niet meer om in beweging te komen.’ Mariëlles vriend Peter (34) heeft PDD-NOS, een aan autisme verwante stoornis. Lastig voor hemzelf, maar ook voor Mariëlle (29).

Mariëlle en Peter zijn acht jaar samen. Toen zij elkaar ontmoetten, had Peter net de diagnose PDD-NOS gekregen. Ze benadrukt dat zijn autisme ook positieve kanten heeft. 'Hij is gefocust op mij, kijkt nooit naar andere vrouwen en is heel betrouwbaar. Verder is hij impulsief, hij doet aan improvisatietheater en is daar echt goed in. Met hem is het leven nooit saai.' Op het blog schrijfmar.wordpress.com schrijft Mariëlle over haar omgang met Peter en zijn autisme.
beeld: Danique van Kesteren

Charmante eigenschappen

Autisme, of zoals het tegenwoordig in de DSM-5 wordt genoemd: autismespectrumstoornis (ASS), is er in vele gradaties. Cijfers laten zien dat 1 procent van de bevolking het heeft, daarvan is driekwart man. Hoe komt het dat vrouwen vallen op een autistische man?
‘Aan bovengemiddeld intelligente mannen met autisme merk je in eerste instantie vaak weinig,’ zegt klinisch psycholoog en psychotherapeut dr. Els Blijd-Hoogewys, gepromoveerd op autisme. ‘Bepaalde eigenschappen kunnen ook charmant zijn. Zo zijn sommige mannen ouderwets galant, ze gedragen zich volgens de regels en hebben een droog gevoel voor humor.’
‘Toen ik Arjan ontmoette, had ik niet het idee dat er iets met hem aan de hand was,’ vertelt Anneloes (49). ‘Hij was wel heel gestructureerd, kon geestig uit de hoek

Log in om verder te lezen.

ASS bij je man, wat dan? Partnercursus autisme
Boekentip

ASS bij je man, wat dan? Partnercursus autisme

Els Blijd-Hoogewys & Anja Talboom
Werken aan je Asperger-relatie
Boekentip

Werken aan je Asperger-relatie

Maxine C. Aston
auteur

Deirdre Enthoven

» profiel van Deirdre Enthoven
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lastig hoor, een dode dochter

Lees verder
Recensie

Prachtig imperfect – je bent al mooi

Je lichaam is geen ontoereikend object dat geperfectioneerd moet worden. Je bént al mooi, aldus psy...

Lees verder
Advies

Hij heeft bijna nooit zin

Lees verder
Advies

Ik wil niet meer samenwonen met mijn autistische man

Lees verder
Artikel

Onderzoek: hoe belangrijk is seks in je relatie?

Lees verder
Artikel

Beleef autisme in virtual reality

Lees verder
Artikel

Rogier en Foof Alleblas (31)

Lees verder
Interview

Jeanette Winterson: ‘Ik wist niet dat liefde zo betrouwbaar kon zijn’

Lees verder