Gezondheid

Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden.

Training

Omgaan met autisme

  • Concrete adviezen over communicatie
  • In samenwerking met autisme-expert Annelies Spek
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 pubers zonder autisme. Hun conclusies sluiten mooi aan bij de waarneming dat mensen met autisme visueel vaak heel scherp zijn.

Het was al langer bekend dat bij mensen met autisme de verbindingen tussen hersen­gebieden minder efficiënt zijn. Het Californische onderzoeksteam vroeg zich af hoe het zit met de verbindingen binnen bepaalde hersengebieden.

De onderzoekers denken dat de vastgestelde verschillen in plaatselijke bedrading goed kunnen worden gebruikt om met hulp van scans de diagnose autisme te stellen. Tot nog toe gebeurt dat puur op basis van gedrag.

Nee

Local functional overconnectivity in posterior brain regions is associated with symptom severity (…), Cell Reports, 14 november 2013