Autistisch brein is overbedraad

 • 162 woorden
 • leestijd is
 • 1 minuut

Gezondheid Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden. Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 […]

Gezondheid

Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden.

Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 pubers zonder autisme. Hun conclusies sluiten mooi aan bij de waarneming dat mensen met autisme visueel vaak heel scherp zijn.

Het was al langer bekend dat bij mensen met autisme de verbindingen tussen hersen­gebieden minder efficiënt zijn. Het Californische onderzoeksteam vroeg zich af hoe het zit met de verbindingen binnen bepaalde hersengebieden.

De onderzoekers denken dat de vastgestelde verschillen in plaatselijke bedrading goed kunnen worden gebruikt om met hulp van scans de diagnose autisme te stellen. Tot nog toe gebeurt dat puur op basis van gedrag.

Nee

Local functional overconnectivity in posterior brain regions is associated with symptom severity (…), Cell Reports, 14 november 2013

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Documentaire: ‘De regels van Matthijs’

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Artikel

Samen in de puberteit

De puberteit kan een worsteling zijn, voor puber én ouders. In contact blijvenis het sleutelwoord, ...

Lees verder
Artikel

Lastig hoor, een dode dochter

Lees verder
Artikel

Liegen als noodzakelijk goed

Lees verder
Artikel

Een robot als maatje, waarom niet?

Lees verder
Advies

Leven met een autist

Lees verder
Kort

Is vroege autisme-diagnose wel gunstig?

Lees verder
Advies

Autisme bemoeilijkt mijn relatie

Lees verder