Autistisch brein is overbedraad

  • 162 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut

Gezondheid Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden. Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 […]

Gezondheid

Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden.

Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 pubers zonder autisme. Hun conclusies sluiten mooi aan bij de waarneming dat mensen met autisme visueel vaak heel scherp zijn.

Het was al langer bekend dat bij mensen met autisme de verbindingen tussen hersen­gebieden minder efficiënt zijn. Het Californische onderzoeksteam vroeg zich af hoe het zit met de verbindingen binnen bepaalde hersengebieden.

De onderzoekers denken dat de vastgestelde verschillen in plaatselijke bedrading goed kunnen worden gebruikt om met hulp van scans de diagnose autisme te stellen. Tot nog toe gebeurt dat puur op basis van gedrag.

Nee

Local functional overconnectivity in posterior brain regions is associated with symptom severity (…), Cell Reports, 14 november 2013

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Sinds oktober 2005 werk ik voor Psychologie Magazine. Mijn aandachtsgebied is 'Gezondheid en therapie'. Een terrein waarop veel gebeurt.

» profiel van Anne Pek
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Autisme: van stoornis naar karaktertrek

De diagnose autisme is nog geen eeuw oud. Maar de manier waarop we ­tegen de aandoening aankijken, ...

Lees verder
Kort

Koffie halen voor de werksfeer

Om de werksfeer positiever te maken hoef je niet eens zoveel te doen, wordt duidelijk uit onderzoek ...

Lees verder
Advies

Hoe wordt mijn hoogbegaafde zoon sociaal sterker?

Lees verder
Artikel

Eenzaam in een vreemde wereld – denken als een computer

Lees verder
Artikel

De details van Ina van Berckelaer-Onnes

Lees verder
Kort

Is vroege autisme-diagnose wel gunstig?

Lees verder
Advies

Autistisch en kinderleidster, kan dat?

Lees verder
Artikel

Verschillende hersenen?

Lees verder