Gezondheid

Mensen met autisme blijken binnen bepaalde breingebieden méér verbindingen te hebben dan doorsnee mensen. Vooral de visuele gebieden zijn hyper-connected, ‘overbedraad’. Hoe meer autismesymptomen iemand vertoont, hoe dichter de bedrading in zijn of haar visuele hersengebieden.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Dat ontdekten Californische onderzoekers die de MRI-scans van 29 pubers met hoogfunctionerend autisme vergeleken met die van 29 pubers zonder autisme. Hun conclusies sluiten mooi aan bij de waarneming dat mensen met autisme visueel vaak heel scherp zijn.

Het was al langer bekend dat bij mensen met autisme de verbindingen tussen hersen­gebieden minder efficiënt zijn. Het Californische onderzoeksteam vroeg zich af hoe het zit met de verbindingen binnen bepaalde hersengebieden.

De onderzoekers denken dat de vastgestelde verschillen in plaatselijke bedrading goed kunnen worden gebruikt om met hulp van scans de diagnose autisme te stellen. Tot nog toe gebeurt dat puur op basis van gedrag.

Nee

Local functional overconnectivity in posterior brain regions is associated with symptom severity (…), Cell Reports, 14 november 2013