Filemon Wesselink over zijn autisme ‘Eigenlijk is autisme iets heel gewoons’

 • 478 woorden
 • leestijd is
 • 3 minuten
 • Beeld: Maarten Kools
Televisiepresentator Filemon Wesselink (39) woont samen met zijn vriendin en drie kinderen. Hij heeft een lichte vorm van autisme.

‘Mensen zeiden weleens tegen me dat ik een beetje autistisch was omdat ik soms in mijn eigen wereldje kon zitten. Op een gegeven moment besloot ik dat serieus te gaan onderzoeken. Voor de televisieserie Roem, over wat roem met mensen doet, deed ik een persoonlijkheidstest. Mijn score bleek te passen bij het autistisch spectrum. Ik wilde er meer over weten en ontwikkelde de serie Het is hier autistisch. Tijdens deze serie leerde ik veel over mezelf. Er zijn zoveel verschillende gradaties van autisme. Bij mij is het niet zo heel ernstig, maar ik herkende wel dingen van mezelf bij mensen met zwaardere vormen.
Zo sprak ik een jongen die een ingenieuze knikkerbaan had gebouwd. De regisseur en ik stelden hem tegelijkertijd een vraag en ik zag hem vastlopen. Hij wist niet meer waarop hij antwoord moest geven, en aan wie. Ik herkende zijn worsteling met de focus snel verplaatsen; als ik geconcentreerd bezig ben en mijn vriendin komt binnen dan duurt het echt even voordat ik kan schakelen.

Online training

Goed zoals je bent

 • Leer jezelf accepteren
 • Omarm je imperfecties
 • Met boek van Brené Brown

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Ik wil meer weten over autisme omdat ik denk dat het mij kan helpen beter te functioneren. Thuis met mijn drie kinderen en op het werk kan ik bijvoorbeeld snel overprikkeld raken. Nu weet ik dat ik even een blokje om moet om weer tot rust te komen, maar voorheen forceerde ik mezelf en raakte ik heel erg uit mijn humeur.
Het is ook goed om te weten dat ik het liefst in kleine groepjes werk, met niet te veel mensen op de set. Daar staat tegenover dat ik me enorm goed kan concentreren, oog voor detail heb en dat ik sterk analytisch kan denken.

Autisme is denk ik eigenlijk iets heel gewoons, dat in onze veeleisende samenleving opeens een probleem kan zijn. Vroeger werd er van mannen niet zoveel verwacht. In het plaatsje waar ik opgroeide had je van die boertjes die de koeien molken en aan het eind van de dag hun soep naar binnen slobberden. Die mannen zeiden amper iets, en niemand deed daar moeilijk over. Nu moeten mannen sociale vaardigheden hebben, vergaderen en met kinderen communiceren en dan maken autistische trekken het opeens ingewikkeld.
“Moet je er wel zo open over zijn, zullen je kinderen daar niet op aangesproken worden?” vroeg de juf eens. Voor mij is dat juist een extra reden om er openlijk voor uit te komen. Door je kwetsbaar op te stellen, geef je mensen die er in stilte mee worstelen een steuntje in de rug. Vanuit journalistiek oogpunt is mijn onderzoek afgerond maar zelf zal ik altijd vragen houden. Met een psycholoog analyseer ik bijvoorbeeld mijn ergernis aan mensen van wie het gedrag niet correspondeert met hoe ze zich eigenlijk voelen. Ik word onzeker van dit soort mensen omdat ik dat gedrag niet kan plaatsen. Hoe meer inzicht ik krijg in hoe het bij mij zit, hoe beter ik ermee kan omgaan.’

Iedereen heeft wel iets

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met psychische klachten, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. In november vragen we aandacht voor het feit dat iedereen wel iets heeft. Lees hier alles over het onderzoek, en ontdek via de checklist hoe je scoort ten opzichte van de rest van Nederland.
Heb je last van psychische klachten? Praten helpt. Je kunt anoniem chatten, bellen, mailen en appen met een hulpverlener van MIND korrelatie via mindkorrelatie.nl

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anouk Tulner

» profiel van Anouk Tulner
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Het leven van Eva, als je kind veel te vroeg geboren wordt

Perfect was ze, en onaf: ze kwam tien weken te vroeg en woog nog minder dan een pak suiker. Nu is Ev...

Lees verder
Interview

Voormalig schaatsprof Stefan Groothuis over zijn depressie: ‘Alles in mijn hoofd crashte’

Stefan Groothuis (38) was specialist op de 1000 meter schaatsen. Hij is getrouwd en heeft twee kinde...

Lees verder
Advies

Hoe herken ik het syndroom van Asperger?

Lees verder
Verhaal

Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt

Lees verder
Advies

Wat is de grens tussen autisme en hoogbegaafdheid?

Lees verder
Artikel

Lastig hoor, een dode dochter

Lees verder
Artikel

Is uw kind autistisch?

Lees verder
Artikel

Baby in therapie

Lees verder