Marlieke zit aan de tafel in de woonkamer van het verzorgingshuis, een fraaie woonboerderij in Enschede. Terwijl om haar heen andere bewoners koffie drinken of de hond aaien, slaapt zij.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

‘Een hazenslaapje,’ zegt Mirjam Wijnands (51) terwijl ze zich over haar dochter buigt. ‘Dat doet ze regelmatig.’ Zachtjes legt ze een hand op haar arm. De jonge vrouw in de rolstoel opent haar ogen. Het duurt even voor ze haar moeder scherp in beeld heeft, maar dan trekt er een brede grijns over haar gezicht. ‘Dag lieverd,’ zegt Wijnands. Marlieke lacht nog breder.

Seconden lang kijken de twee elkaar diep in de ogen. Dan zwenkt Marliekes blik naar rechts, waar ik sta. Haar lach maakt plaats voor een reeks andere expressies. Als wolken aan een Hollandse hemel trekken ze over haar gezicht: vraagtekens, verbazing, ken ik haar? Ze kijkt naar haar moeder, weer naar mij, weer naar haar moeder. Dan steekt ze haar linkerhand – een klein, fijn handje – in haar mond, begint tevreden te sabbelen en keert de blik naar binnen.

Prachtige baby

Marlieke Wijnands is 26 jaar. Ze houdt van Mozart, Vivaldi en David Sylvian, kijkt graag in spiegels en naar mooie mannen, en vindt het

Log in om verder te lezen.