Opgroeien bij ouders van hetzelfde geslacht

  • 1300 woorden
  • leestijd is 7 minuten
  • Foto: Getty Images
Kinderen die opgroeiden bij ouders van hetzelfde geslacht. Hoe heeft dat ze gevormd?

‘Door mijn opvoeding vind ik niet gauw iets gek’

Rosa (33) vormde een gezin met Gerrie (zij leeft niet meer), haar biologische moeder Sylvia en haar zusje.

‘Iedereen is biseksueel’

Lees verder

‘Ik heb me altijd erg gewenst gevoeld. Mijn moeders hadden geld voor mij betaald, dus dan moesten ze me wel heel graag willen, dacht ik.
Een typische rolverdeling was er niet. Ze zagen er ook niet uit als typische lesbiennes. Het waren gewoon gezellige, lieve, ronde moeders.  

Ik heb altijd geweten dat ik geboren ben uit de buik van Sylvia dankzij een anonieme donor. Ja, soms wenste ik een vader, maar een kind wil wel vaker iets hebben wat ie niet heeft.
Voor mij was het heel normaal dat ik twee moeders had. Pas toen we op mijn 10de in een andere buurt gingen wonen, merkte ik dat mensen er wat van vonden. Kinderen noemden me “lesbie”. Natuurlijk vond ik dat naar, maar schamen deed ik me niet. Het enige waar ik van baalde, is dat ik nooit een kort antwoord kon geven op vragen als: “Wat doet je vader?”
Op mijn 14de gingen mijn moeders uit elkaar en woonde ik om en om bij hen. Inmiddels is Sylvia al jaren getrouwd met een man. Gek vond ik dat niet; door mijn opvoeding vind ik sowieso niet gauw iets gek. Deze stiefvader is de meest dichtbije vader die ik ooit zal hebben.
Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot oudere mannen; mijn echtgenoot is twaalf jaar ouder. Maar of dat komt doordat ik geen vader had? Ik heb twee zoons en zie soms eigenschappen in hen die ik niet kan thuisbrengen. Daardoor groeit de behoefte meer te weten te komen over mijn andere vijftig procent. Dus heb ik me ingeschreven bij de DNA-databank Fiom, in de hoop een match te vinden met mijn donor of eventuele halfzussen en -broers. Ik wil mezelf graag nog beter leren kennen.’

‘Ze deden hun best om meisjes te begrijpen’

Ayla (27) is enig kind van Joost, haar biologische vader, en Bas.

‘Op hun trouwdag, vijftien jaar geleden, was de glimlach niet van mijn gezicht af te krijgen, zo blij was ik. Ik kom uit een warm nest. Renée, mijn biologische moeder, had wel een draag- maar geen opvoedwens. Ze werd een soort moeder die om het hoekje meekeek en -kijkt. Dat deze drie mensen het samen hebben gefixt in een tijd dat het nog helemaal niet gewoon was, daar ben ik apetrots op.
Mijn opvoeding was heel normaal: Bas en Joost smeerden mijn boterhammen en gaven me een kus als ik gevallen was. Als je keiveel liefde krijgt, maakt het niet uit of je twee vaders of twee moeders of een vader én een moeder hebt. Eigenlijk zie ik vooral voordelen; ik heb al vroeg geleerd dat je mensen niet beoordeelt op hun achtergrond.
Met vragen over vrouwendingen kon ik gewoon bij Bas en Joost terecht. Ze hadden hun best gedaan erachter te komen hoe meisjes in elkaar zitten en op mijn 11de verjaardag kreeg ik een survivalpakket voor vrouwen.
Hoewel we echt een praatgezin waren, vond ik het lastig te vertellen dat ik van vrouwen houd. Maar mijn vaders waren niet verrast, ze grapten alleen dat ze het jammer vonden dat ik nooit met een knappe jongen thuis zou komen. Sommige mensen denken dat ik lesbisch ben geworden doordat ik geen moeder had. Daar kan ik boos om worden, zoiets zit in je en is niet overdraagbaar.
Of ik zelf moeder wil worden, weet ik nog niet. Nu wil ik vooral een voorbeeld zijn voor lesbische en homostellen die aan kinderen denken. Dat ze weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hoe het hun kind zal vergaan.’

‘Als puber zat ik tussen drie dames in de overgang’

Het gezin waarin Jorg (32) opgroeide, bestond uit Ellen en biologische moeder Paula.

‘Als kind wist ik al dat er een zaadje en een eitje nodig waren om een kind te maken en dat mijn moeders dat zaadje hadden gekregen via de dokter. De behoefte mijn vader te kennen, heb ik niet. Ik heb hem nooit gemist. Zoals ik ook geen Ferrari mis omdat ik er nooit eentje had.
Tot mijn 8ste was ik een zorgeloos kind. Ik woonde in een dorp en niemand vond er wat van dat ik twee moeders had. Tot ze uit elkaar gingen en ik met Paula introk bij haar nieuwe vriendin Tineke in Rotterdam. Opeens kreeg ik er een moeder én een broer bij. Omdat mijn ouders zagen dat ik ongelukkig was en omdat ze het nog goed met elkaar konden vinden, besloten ze na vier jaar terug te gaan naar het dorp. Uiteindelijk werd dit één groot huis voor mij, mijn moeders en Tineke – mijn stiefbroer woonde op kamers.

Dat klinkt prachtig, maar ideaal was het niet. De drie dames waren in de overgang, ik zat in de puberteit. En ik werd gepest. Ik schaamde me, ik wilde niet anders zijn. Zo veilig als het dorp vroeger eerst voelde, zo verstikkend voelde het toen.

Training

In 3 stappen naar je droombaan

  • Ontdek wat je passie is
  • Krijg meer energie en inspiratie
  • Verdien geld met wat je leuk vindt
bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Mijn vermoeden dat ik op jongens viel, stopte ik weg. Ik wilde me niet nóg meer moeten verdedigen. Toen ik toch uit de kast kwam, vond Paula het moeilijk omdat ze niet wilde dat ik het in mijn leven lastiger zou krijgen dan anderen. Plus dat ze haar beeld van mij in een Volvo met vrouw, kinderen en hond moest bijstellen. Inmiddels ben ik elf jaar samen met Teun. We staan op de wachtlijst voor adoptie. Ik weet als geen ander dat het niet uitmaakt wie of wat je ouders zijn. Als je je kind maar liefde en duidelijkheid geeft.’

‘In de klas was ik het pispaaltje’

Lotte (25) is opgegroeid bij Hein en haar biologische vader Wim. Ze heeft een zusje.

‘Ik noemde ze allebei “pap”. Aan de manier waarop hoorden ze wie ik bedoelde. Twee vaders hebben was voor mij normaal. Pas toen ik in groep 8 naar een andere basisschool ging, realiseerde ik me dat het anders was. In de klas was ik het pispaaltje, maar waarom? Ik kon er niets aan doen.
Of ik een moeder heb gemist? Ik weet niet wat dat is, een moeder. Maar ik heb sowieso niet het gevoel dat ik iets gemist heb in mijn jeugd. Al waren sommige momenten misschien makkelijker geweest met een vrouw in het gezin. Zoals bij mijn eerste ongesteldheid. Nu knipten mijn vaders als noodoplossing een stuk uit de luier van mijn zusje.
Tja, de vrouwelijke dingen… Mijn zusje, die wel contact heeft met haar biologische moeder, heeft bijvoorbeeld meer interesse in make-up. Maar ja, dat ligt ook aan je karakter.
In het begin zag ik mijn biologische moeder twee keer per jaar. Hein en Wim wilden dat ik wist waar ik vandaan kwam. Toen mijn ouders gingen trouwen, ik was 8, zou mijn moeder ook komen. Ik was door het dolle heen, eindelijk zouden mijn vriendinnen haar ontmoeten. Helaas kwam ze niet opdagen. Het heeft tot mijn 18de geduurd voor ik weer contact zocht. Ze legde uit dat haar partner destijds niet wilde dat ze naar de bruiloft ging. Ze wilde mij toen weer vaker zien, maar ik vond eens per jaar eigenlijk wel genoeg. We zijn nu alleen nog Facebookvrienden.

Zeven jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden. Natuurlijk vond ik dat afschuwelijk. Maar nu heb ik er vrede mee en overheerst een gevoel van trots over dat ze 26 jaar geleden al zo’n groot avontuur aandurfden.’

Bronnen o.a.: National Longitudinal Lesbian Family Study, www.nllfs.org / S.R. Crouch e.a., Parent-reported measures of child health and wellbeing in same-sex parent families: a cross-sectional survey, BMC Public Health, 2014 / E. Abraham e.a., Father’s brain is sensitive to childcare experiences, PNAS, 2014
Met dank aan: Meer Dan Gewenst (‘Platform voor holebi’s met een kinderwens’) en Fiom (‘Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen’)

auteur

Ymke van Zwoll

» profiel van Ymke van Zwoll

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Rouwverwerking bij kinderen, hoe kun jij helpen?

Voor kinderen is het begrip 'dood' moeilijk te begrijpen, vooral wanneer ze ermee geconfronteerd wor...
Lees verder
Kort

Rouwverwerking bij kinderen, hoe kun jij helpen?

Voor kinderen is het begrip 'dood' moeilijk te begrijpen, vooral wanneer ze ermee geconfronteerd wor...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Artikel

De 4 basispatronen prikkeltypes

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet co...
Lees verder
Artikel

De 4 basispatronen prikkeltypes

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet co...
Lees verder
Artikel

Babytaal op z’n aaps

Tegen baby's en peuters praten we anders dan tegen volwassenen: we maken de boodschap simpeler en he...
Lees verder
Artikel

Op het randje

Baby’s doodsbang maken voor harige dingen, een peuter en een aap samen opvoeden. In naam van de we...
Lees verder
Artikel

Mama’s warme handen

Massage maakt baby’s ontspannen en gezond. Ze slapen er dieper door, ontwikkelen zich sneller en z...
Lees verder
Artikel

Ons mysterieuze verleden als baby

Van afhankelijke zuigeling tot eigenwijze, kwebbelende peuter: in drie jaar gebeurt er ongelooflijk ...
Lees verder
Artikel

Poll: Moeders zijn over het algemeen beter in het opvoeden v...

Kinderen die opgroeiden bij ouders van hetzelfde geslacht. Hoe heeft dat ze gevormd?
Lees verder
Artikel

‘Als ik erover praat, gaat het uit mijn hoofd’

Kinderen die opgroeiden bij ouders van hetzelfde geslacht. Hoe heeft dat ze gevormd?
Lees verder