‘Iedereen is biseksueel’

Relaties Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw […]

Relaties

Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw uit. Hij kwam tot de conclusie dat iedereen als biseksueel wordt geboren en dat omgeving, opvoeding en ervaringen bepalen naar welke kant van de schaal iemand gedurende zijn leven verschuift. Biseksualiteit is volgens Gebhard meer regel dan uitzondering.

Ten tijde van het Kinsey-onderzoek werd homoseksualiteit als afwijking gezien. En hoewel Kinsey de eerste was die aantoonde dat exclusieve homo- of heteroseksualiteit zeldzaam is, kwam het woord biseksualiteit niet in zijn onderzoek voor. Gezien de (homofobe) tijd waarin het onderzoek plaatsvond, is dat volgens Gebhard niet verwonderlijk. Met dit hernieuwde onderzoek wil Gebhard andere onderzoekers ervan doordringen dat niet de tweedeling homo-hetero de norm moet zijn, maar biseksualiteit. Eigenlijk is dat precies wat impliciet al in het Kinsey-rapport stond, maar door onderzoekers niet is overgenomen.

Journal of bisexuality, december 2008

auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wonderkinderen – 10 jaar later

Elke klas heeft wel een uitblinker, in rekenen, sport of muziek. Hoe ontwikkelt zo’n talent zich o...

Lees verder
Advies

‘Mijn ex laat onze zoon te vrij’

Mijn zoon (17) woont de helft van de tijd bij zijn vader. Die vindt dat hij al volwassen genoeg is o...

Lees verder
Interview

Neuropsycholoog Britta Hölzel: ‘Mindfulness is geen wondermiddel, maar verandert wel levens’

Lees verder
Artikel

Zeg eens ‘nee’

Lees verder
Training

Omgaan met borderline

Lees verder
Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

Lees verder
Interview

Danser Gil Gomes Leal over psychose: ‘Alles werd koud en duister’

Lees verder
Verhaal

Fris je leefregels op

Lees verder