‘Iedereen is biseksueel’

  • 186 woorden
  • leestijd is 1 minuut

Relaties Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw […]

Relaties

Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw uit. Hij kwam tot de conclusie dat iedereen als biseksueel wordt geboren en dat omgeving, opvoeding en ervaringen bepalen naar welke kant van de schaal iemand gedurende zijn leven verschuift. Biseksualiteit is volgens Gebhard meer regel dan uitzondering.

Ten tijde van het Kinsey-onderzoek werd homoseksualiteit als afwijking gezien. En hoewel Kinsey de eerste was die aantoonde dat exclusieve homo- of heteroseksualiteit zeldzaam is, kwam het woord biseksualiteit niet in zijn onderzoek voor. Gezien de (homofobe) tijd waarin het onderzoek plaatsvond, is dat volgens Gebhard niet verwonderlijk. Met dit hernieuwde onderzoek wil Gebhard andere onderzoekers ervan doordringen dat niet de tweedeling homo-hetero de norm moet zijn, maar biseksualiteit. Eigenlijk is dat precies wat impliciet al in het Kinsey-rapport stond, maar door onderzoekers niet is overgenomen.

Journal of bisexuality, december 2008

auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik vertrouw mijn dochter niet

Toen mijn dochter klein was, pakte ze al stiekem snoep uit de kast en loog daarover. Inmiddels is ze...

Lees verder
Artikel

Zo verander je een oud verhaal

Het zijn niet zozeer de feitelijke gebeurtenissen die je levenskwaliteit bepalen, maar de verhalen d...

Lees verder
Column

Objectief

Lees verder
Advies

Mijn vrouw bepaalt wanneer we vrijen

Lees verder
Video

Hoe ziet de ideale partner eruit?

Lees verder
Artikel

Gezocht: Stagiair(e) Innovatie

Lees verder
Kort

Past thuiswerken bij je?

Lees verder
Verhaal

Waarom we massaal naar Heel Holland Bakt kijken

Lees verder