‘Iedereen is biseksueel’

Relaties Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw […]

Relaties

Dat zegt de 92-jarige Paul Gebhard, een van de oorspron­kelijke onderzoekers uit het be­roemde Kinsey-onderzoek. Alfred Kinsey was zestig jaar geleden de eerste wetenschapper die aantoonde dat homo- en heteroseksualiteit twee uitersten zijn op een glijdende schaal en dat ieder mens ergens op die schaal is in te delen. Gebhard voerde het onderzoek opnieuw uit. Hij kwam tot de conclusie dat iedereen als biseksueel wordt geboren en dat omgeving, opvoeding en ervaringen bepalen naar welke kant van de schaal iemand gedurende zijn leven verschuift. Biseksualiteit is volgens Gebhard meer regel dan uitzondering.

Ten tijde van het Kinsey-onderzoek werd homoseksualiteit als afwijking gezien. En hoewel Kinsey de eerste was die aantoonde dat exclusieve homo- of heteroseksualiteit zeldzaam is, kwam het woord biseksualiteit niet in zijn onderzoek voor. Gezien de (homofobe) tijd waarin het onderzoek plaatsvond, is dat volgens Gebhard niet verwonderlijk. Met dit hernieuwde onderzoek wil Gebhard andere onderzoekers ervan doordringen dat niet de tweedeling homo-hetero de norm moet zijn, maar biseksualiteit. Eigenlijk is dat precies wat impliciet al in het Kinsey-rapport stond, maar door onderzoekers niet is overgenomen.

Journal of bisexuality, december 2008

auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel
auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Interview

Beschadigd

Ze liepen lichamelijke schade op die hun leven lang zichtbaar zal blijven. Vijf mensen over het acce...

Lees verder
Video

Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen

Bekijk video
Column

Liefdesverdriet: ‘Hoe kan ik ooit boos worden als ik mijn ex niet meer mag zien?’

Lees verder
Column

Beroepsdeformatie

Lees verder
Advies

‘Ik vind mijn vrouw niet meer aantrekkelijk’

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend negeert zijn moeder’

Lees verder