Het zit echt tussen je oren

Waarom valt de een op blond en de ander op donker? En waarom worden sommige mensen opgewonden van leer of een pak slaag op hun billen? Het heeft allemaal te maken met onze vroegere ervaringen die in onze hersenen worden opgeslagen.

Het brein is ons belangrijkste seksorgaan

In 1944 beschreef dokter T.C. Erickson de ontwikkeling van een van zijn patiënten aan de Chicago Neurological Society. Mevrouw C.W. werd vanaf haar drieënveertigste regelmatig ’s nachts wakker met het gevoel dat ze op dat moment seks had. De daaropvolgende jaren werden haar ‘hete periodes’ frequenter, kwamen ook overdag voor en eindigden vaak in aanvallen waarbij ze tijdelijk niet kon praten.

Op haar vierenvijftigste werd ze door Erickson onderzocht, die de diagnose stelde: nymfomanie. De behandeling: bestraling van de eierstokken. Ondanks de bestraling werden de aanvallen heviger. Erickson begon te vermoeden dat haar seksuele gevoelens misschien niet uit haar eierstokken kwamen, maar uit haar hoofd. Toen doktoren haar schedel openden, ontdekten ze een tumor die tegen haar brein aan drukte. Met de verwijdering van de tumor verdween ook mevrouw C.W.’s ‘nymfomanie’ als sneeuw voor de zon.

Wat deze casus aantoonde, is dat seksuele gevoelens niet zozeer voortkomen uit onze geslachtsorganen of een serie lichamelijke reflexen, zoals werd gedacht. Seks heeft niet zo veel te maken met wat er tussen onze benen zit, maar vooral met wat zich afspeelt tussen onze oren.

‘Het brein is ons belangrijkste seksorgaan,’ vertelt

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Onderdrukken antidepressiva mijn libido?

Lees verder
Column

Verwondering

In de prachtige film Boyhood vraagt het jongetje Mason: ‘Papa, sprookjes zijn niet echt, hè? Ik b...

Lees verder
Artikel

Waar is ons vertrouwen gebleven?

Lees verder
Artikel

Zo kom je tot een goed gesprek

Lees verder
Advies

Mijn partner weigert seks als ik er niet uitzie zoals hij wenst

Lees verder
Artikel

Op welke golflengte zit u?

Lees verder
Artikel

Zo krijg je je zin

Lees verder
Advies

Ik wil niet dat hij seks heeft met zijn vrouw

Lees verder