Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en online leer- en speelplatform Squla. Elk jaar verliezen kinderen een deel van hun kennis tijdens de vakanties. Dat komt doordat de geleerde stof nog niet helemaal is geautomatiseerd. Als er in de vakantie niet mee wordt geoefend, verdwijnt het.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Onderzoekers noemen dit de zomerdip: na de zomer kost het leerkrachten drie à vier weken om leerlingen weer op hun oude niveau te krijgen. Data-analist Roger Smeets van Squla: ‘Hoe eerder je begint en hoe meer je oefent, hoe beter. Maar heb je de eerste weken van de vakantie niets gedaan, dan is het zeker nog zinvol om die laatste weken te oefenen. Let er wel op dat het leuk blijft. Spelend leren werkt toch het best.’

Hoe je dat doet?

  • Gebruik je omgeving: reken met schelpjes, laat je kind bedenken hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij de ijssalon, reken uit hoeveel melk er nodig is voor de tien pannenkoeken die jullie samen gaan bakken.
  • Doe spelletjes waarbij je moet rekenen, zoals Rummikub, Yahtzee en Halli Galli. Maar ook puzzel- en doeboeken zetten hun hersenen flink aan het werk.
  • Laat je kind zelf boeken uitkiezen. Naast de rekenvaardigheid gaat de leesvaardigheid het meest achteruit in de zomer. Ook stripboeken en boeken onder zijn AVI-leesniveau zijn prima.
Exploring the summer slide in the Netherlands, International Journal for Educational Research, voorjaar 2021