‘Waarom voelde ik me zo schuldig en slecht over mezelf?’

Lize Korpershoek (33) is illustrator en bekend van haar YouTube-show Adviezen van Lize. Jaren geleden kreeg ze een forse burn-out.
‘In de winter van 2010 wilde ik een laptop bij elkaar verdienen. Ik had een project bedacht om tekeningen in foto’s te maken en zette een filmpje op YouTube: Help Lize aan een laptop. Voor ik het wist stroomden de aanvragen binnen. Geboortekaartjes, verjaarswensen, portretten, het liep storm. Ik kreeg zelfs uitnodigingen om mijn werk te laten zien en live te tekenen op festivals en beurzen. Lees het hele interview en bekijk de video met Youtube-er Lize Korpershoek.

‘Eigenlijk is autisme iets heel gewoons’

Televisiepresentator Filemon Wesselink (39) woont samen met zijn vriendin en drie kinderen. Hij heeft een lichte vorm van autisme.
‘Mensen zeiden weleens tegen me dat ik een beetje autistisch was omdat ik soms in mijn eigen wereldje kon zitten. Op een gegeven moment besloot ik dat serieus te gaan onderzoeken. Voor de televisieserie Roem, over wat roem met mensen doet, deed ik een persoonlijkheidstest. Mijn score bleek te passen bij het autistisch spectrum. Ik wilde er meer over weten en ontwikkelde de serie Het is hier autistisch. Tijdens deze serie leerde ik veel over mezelf. Lees het hele interview en bekijk de video met televisiepresentator Filemon Wesselink.

 

‘Oké, dan val ik maar dood neer, dacht ik’

Herman Koch (65), auteur van onder andere Het Diner en Zomerhuis, werd bekend door het komische tv-programma Jiskefet. Hij is getrouwd en heeft  een zoon. Herman kampte twee jaar met paniekaanvallen.

‘Op mijn 26ste kreeg ik een paniekaanval die mij totaal overviel. Het was heel fysiek; zweten, hoge hartslag. Ik zat al een tijdje in een soort existentiële crisis waarin ik me afvroeg wat ik moest met mijn leven, maar nu leek het wel of ik doodging. Lees het hele interview (€) met auteur Herman Koch.

 

‘Ik herinner me van die roerloze dagen’

Sofie van den Enk (38) is presentator en programmamaker van onder andere De keuringsdienst van waarde. Ze is getrouwd, moeder van twee kinderen. Sofie kreeg twee zware depressies.

‘De eerste keer, was toen ik het huis uitging. Ik studeerde Amerikanistiek in Groningen en voelde me lamlendig. Ik dacht dat het lag aan het gebrek aan structuur en het feit dat ik vaak hele dagen thuiszat, maar gaandeweg kwam ik erachter dat er iets groters aan de hand was. Ik kan me van die roerloze dagen herinneren, waarop ik

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

bijna niets at en me nauwelijks bewoog. Als ik ’s avonds boodschappen deed, realiseerde ik me bij de kassa dat ik die dag voor het eerst mijn stem gebruikte. Lees het hele interview (€) met presentatrice Sofie van denk Enk.

 

‘Alles in mijn hoofd crashte’

Stefan Groothuis (38) was specialist op de 1000 meter schaatsen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Tweemaal maakte hij een depressie door.
‘De buitenwereld zag mij als een succesvol schaatser, maar ik voelde me gefrustreerd. Steeds werd ik tweede of derde. Hoe dichter ik bij dat hoogste podium kwam, hoe onbereikbaarder die plek leek. En steeds dacht ik: als ik niet win, moet ik nog harder proberen. In 2011 was mijn vrouw zwanger en kocht ik halsoverkop een duur huis. Vlak daarop kelderde de woningmarkt. Ik voelde me een enorme loser – dat was de trigger. Alles in mijn hoofd crashte, ik zag niks goeds meer in mijn leven.  Lees het hele interview (€) en bekijk de video met voormalig schaatsprof Stefan Groothuis.

 

‘Als ik even een kwartiertje vrij had, zat ik in de sportschool’

Journalist Jet van Nieuwkerk (29) schrijft over voeding en maakte een documentaireserie over orthorexia nervosa, de obsessie met gezond eten. Zelf leed ze ook aan een eetstoornis.
‘Vier jaar geleden las ik een artikel over obsessief bezig zijn met gezond eten, sporten en slank zijn. Orthorexia, werd het genoemd, en ik herkende mezelf direct. Ik sportte zes dagen per week en was 24/7 bezig met gezonde voeding. Het beheerste mijn leven. Als vriendinnen me te eten vroegen, raakte ik in paniek omdat ik dan geen controle had over wat er naar binnen ging. Met een smoesje zegde ik af. Las ik over de calorieën in een avocado, dan ging de avocado direct in de ban. Lees het hele interview en bekijk de video met journalist Jet van Nieuwkerk.

Iedereen heeft wel iets

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met psychische klachten, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. In november vragen we aandacht voor het feit dat iedereen wel iets heeft. Lees hier alles over het onderzoek, en ontdek via de checklist hoe je scoort ten opzichte van de rest van Nederland.
Heb je last van psychische klachten? Praten helpt. Je kunt anoniem chatten, bellen, mailen en appen met een hulpverlener van MIND korrelatie via mindkorrelatie.nl