Om de relatie tussen empathie en autisme beter te begrijpen, ontwikkelden Israëlische, Britse en Amerikaanse wetenschappers een nieuw model dat ze empathische onevenwichtigheid noemen.

Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Concrete adviezen over communicatie
  • Beter omgaan met prikkelgevoeligheid
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Dit model gaat uit van een disbalans tussen emotionele empathie (meevoelen met anderen) en cognitieve empathie (je in anderen kunnen verplaatsen) bij mensen met autisme.

Om het model te toetsen, vulden deelnemers met en zonder autisme vragenlijsten in over hun empathische vermogens. Daaruit bleek dat mensen met autisme veelal erg hoog scoren op emotionele empathie en gemiddeld of laag op cognitieve empathie.

Omgekeerd (hoog op cognitieve empathie en gemiddeld of laag op emotionele empathie) komt ook voor, maar wel minder. Kortom: er is een verstoorde balans tussen de twee vormen van empathie.

En dit kan tot sociale problemen leiden. Mensen met autisme kunnen zich bijvoorbeeld zo overweldigd voelen door de emoties van anderen, dat ze oogcontact vermijden en zich van hun omgeving afsluiten.

Reexamining empathy in autism. Empathic disequilibrium as a novel predictor of autism diagnosis and autistic traits, Autism Research, augustus 2022