• Sonja Silva werd bekend als presentatrice van muziekzender TMF. Daar druppelde het zweet naar eigen zeggen bij elke sociale gelegenheid over haar rug. ‘Niet sexy, wel de waarheid,’ zegt ze. ‘Ik heb geleerd hoe ik anderen na moest doen, maar ik voel me van kleins af aan al anders dan de rest.’ Op 42-jarige leeftijd kreeg ze de zelf de diagnose autisme en begon ze als spreker, coach en podcastmaker aan haar missie: misverstanden de wereld uit helpen en een meer divers beeld van autisme laten zien.
  • Els Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Samen Psychologie Magazine ontwikkelde ze de online training Autisme: wat je moet weten, om partners en ouders van mensen met autisme te helpen in het dagelijks leven.

> Beluister de gratis podcast

3 vragen aan ervaringsdeskundige Sonja Silva

Je zegt vaak dat je Nederland wil genezen van het Rain Man-syndroom. Wat is dat precies en waarom is dat zo belangrijk voor je?

‘Ik ben dat woord jaren geleden gekscherend gaan gebruiken, omdat autisme voor mij ook voelt als een syndroom. Als een aandoening of een veel te lange verkoudheid, waar ik maar niet vanaf kom.

Wanneer ik mensen dan vertel over mijn autisme, hoor ik meestal nog steeds: ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.’ Aan de ene kant snap ik dat, als je er niet veel mee te maken krijgt, weet je dat nu eenmaal niet.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
€ 49,-

Aan de andere kant: het is inmiddels 2023, dus het beeld van autisme mag best wat diverser worden. Het beeld wat nu bestaat, klopt in ieder geval vaak niet, dus van die oogkleppen mogen we verlost worden.

Het personage uit de film Rain Man is zo ongeveer het enige referentiekader dat het grote publiek heeft van iemand met autisme, naast Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory. Wanneer mensen alleen deze stereotypes kennen, loop ik eigenlijk al vast. Want ik lijk niet op deze mannen, maar ik heb wel net als zij autisme.’

Je bent niet alleen ervaringsdeskundige door je eigen diagnose, maar ook doordat je partner en zoon autisme hebben. Begrijpen jullie elkaar juist beter hierdoor, of zorgt het juist voor meer uitdagingen in het dagelijks leven?

‘Persoonlijk denk ik dat het feit dat mijn partner en ik beide een autismespectrumstoornis hebben, ervoor heeft gezorgd dat we nu al  elf jaar samen zijn.  Mijn brein en dat van mijn partner werken in de basis hetzelfde – ook al is de vorm van autisme anders – en dat zorgt voor veel overeenkomsten en wederzijds begrip.

We weten van elkaar hoe zwaar het soms kan zijn. Als hij last heeft van zijn autisme, op welke manier dan ook, dan begrijp ik dat hij bepaalde dingen nodig heeft en vice versa.

Mijn zoon is daarentegen is een soort mini-me. We hebben ongeveer dezelfde vorm van autisme, alleen heeft hij meer last van het stuk dwang wat erbij kan komen kijken.

Omdat er veel overeenkomsten zijn, kunnen we het goed bespreken als iets hem vanwege zijn autisme niet lukt. Regelmatig hoor je bij ons: ‘Och mam, ik voel me toch zó autistisch hierdoor..’

Leer je hem hierdoor ook om beter communiceren over zijn autisme en gevoelsleven?

‘Absoluut, maar we hebben gelukkig thuis allemaal de gave om goed te kunnen communiceren. Hoe dat komt, kan ik beter verklaren sinds ik een mateloze interesse heb in true crime. Hierin spreken ze vaak over nature en nurture bij het verklaren van gedrag.

Ik heb een ongelofelijk empathische moeder en heb haar gedragingen als kind geobserveerd en overgenomen, dat heeft mij gered. Zowel in het uiten van empathie, als in het observeren en lezen van gevoelens van anderen. Dit is niet iets wat ik van nature kan. Van die sterke eigenschap van mijn moeder, hebben wij als gezin enorm veel profijt.’

Wil je meer lezen en leren?

  • In de online training Autisme: wat je moet weten, ontwikkeld in samenwerking met Els Blijd-Hoogewys, krijg je als partner of ouder van iemand met autisme handvatten en concrete adviezen om het leven voor jullie allebei makkelijker te maken.
  • Volg Psychologie Magazine op Spotify voor de nieuwste psychologische inzichten die direct toepasbaar zijn in je dagelijks leven.