autisme

Alles wat anderen automatisch doen, kost mij enorme inspanning. Ik heb een slecht tijdsbesef, geen gevoel voor normale omgangsvormen en ik raak overstuur van onverwachte gebeurtenissen en zintuiglijke prikkels. Even naar de bakker fietsen is voor mij al een enorm gevecht. Als ik op straat loop, moet ik naar de grond kijken. Ik verlies het gevoel in mijn benen als ik ze niet zie.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Als ik alleen ben, eet ik nooit. Ik voel namelijk geen honger. Toen ik 25 was, kreeg ik enorme nierproblemen omdat ik ook geen dorst voel. Mijn lichaamssignalen hebben voor mij geen duidelijke betekenis. En als iets te veel aandacht vraagt, verdwijnen andere dingen volledig uit mijn waarneming.

Ik moet alles verstandelijk beredeneren. Iets eenvoudigs als hallo zeggen al: hoe luid moet dat, en op welke toon? Eigenlijk ben ik in sociale verhoudingen continu bezig met het vermijden van spontaniteit, want anders zeg ik de verkeerde dingen.

Toen ik jong was, overleden er kort na elkaar een aantal leeftijdgenoten. Ik was de enige die niet huilde. Ik voelde geen verdriet. Ik voel wel verdriet, maar in heel andere situaties. Bijvoorbeeld toen ik een dopje van een pen niet meer kon vinden. Dat is een enorm verlies

Log in om verder te lezen.