Dáár zit de dwangneurose

Waar zit het defect bij iemand die dement wordt? En op welke plekken in onze hersenen schuilt schizofrenie? René Kahn voert ons door de krochten van het brein.

Als kind zette Cecile ’s avonds haar sloffen precies aan weerszijden van de naad van het linoleum. De gordijnen van haar slaapkamer sloot ze zo zorgvuldig dat er de volgende ochtend geen streepje licht doorheen kon komen. Beide handelingen vereisten behoorlijk wat tijd: het schikken van de sloffen moest elf keer gecontroleerd, het sluiten van de gordijnen zeventien keer. Raakte ze de tel kwijt, dan moest ze opnieuw beginnen. Deed ze het fout, dan zou er iets vreselijks gebeuren.

Cecile lijdt aan een dwangneurose. De dwang van het schikken en sluiten verdween vanzelf weer, maar zou later in een andere vorm terugkeren: het controleren van haar boeken op weg naar school, het overlezen van teksten om zeker te zijn dat ze ze goed gelezen had, en ten slotte de angst voor bacteriën die tot een zo voortdurend en grondig wassen leidde, dat het vel van haar handen en gezicht bijna van haar botten hing.

De kern van een dwangstoornis, schrijft René Kahn in Onze hersenen, is het voortdurende ­gevoel van onvolledigheid. Mensen met een dwangstoornis blijven twijfelen. Kahn is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in de biologische achtergrond van psychiatrische aandoeningen. In Onze ­hersenen maakt

Log in om verder te lezen.
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik heb dwanggedachten over mijn baby

Lees verder
Verhaal

Gelukkig met minder

Minder geld, minder spullen, minder status. Worden we daar nou echt gelukkiger van? Deskundigen vert...

Lees verder
Verhaal

Partner met asperger: ‘Eigenlijk moet zij me uitleggen wat liefde is’

Lees verder
Advies

Hoe kan ik beter omgaan met kritiek?

Lees verder
Artikel

Opgroeien met een autist

Lees verder
Artikel

De cirkel van angst-dwang-angst

Lees verder
Interview

‘Ik had geen idee dat ik bijzonder was’

Lees verder
Artikel

Kinderen van autisten

Lees verder