Als kind zette Cecile ’s avonds haar sloffen precies aan weerszijden van de naad van het linoleum. De gordijnen van haar slaapkamer sloot ze zo zorgvuldig dat er de volgende ochtend geen streepje licht doorheen kon komen. Beide handelingen vereisten behoorlijk wat tijd: het schikken van de sloffen moest elf keer gecontroleerd, het sluiten van de gordijnen zeventien keer. Raakte ze de tel kwijt, dan moest ze opnieuw beginnen. Deed ze het fout, dan zou er iets vreselijks gebeuren.

Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Concrete adviezen over communicatie
  • Beter omgaan met prikkelgevoeligheid
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Cecile lijdt aan een dwangneurose. De dwang van het schikken en sluiten verdween vanzelf weer, maar zou later in een andere vorm terugkeren: het controleren van haar boeken op weg naar school, het overlezen van teksten om zeker te zijn dat ze ze goed gelezen had, en ten slotte de angst voor bacteriën die tot een zo voortdurend en grondig wassen leidde, dat het vel van haar handen en gezicht bijna van haar botten hing.

De kern van een dwangstoornis, schrijft René Kahn in Onze hersenen, is het voortdurende ­gevoel van onvolledigheid. Mensen met een dwangstoornis blijven twijfelen. Kahn is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in de biologische achtergrond van psychiatrische aandoeningen. In Onze ­hersenen maakt hij zijn bevindingen nu voor een groot publiek toegankelijk. Aan de hand van gevalsbeschrijvingen laat hij zien hoe storingen in de hersenen een rol spelen bij achtereenvolgens depressies, dementie, verslaving, schizofrenie, dwangstoornissen en autisme.

Sinds de recente uitvinding van de magnetic resonance imaging (mri) is het mogelijk de hersenen tot op de millimeter in kaart te brengen zonder gebruik te maken van radioactieve straling. Kahn voert de lezer dan ook mee door het vooronder van de voorste hersenkwabben, langs de hippocampus, naar celkernen en hun uitlopers om te laten zien waar het allemaal misgaat bij de verschillende ziektebeelden. Waaróm het daar misgaat, wat de invloed van precies welke ­genen is en hoe deze genen in wisselwerking met de omgeving hun verstorende werk doen, is vooralsnog een kwestie van gissen. Maar dat de oplossing van psychiatrische ziektebeelden ­eerder hier gevonden zal worden dan in bijvoorbeeld vroege jeugdervaringen, weet Kahn overtuigend aan te tonen.

Onze hersenen. Over de smalle grens tussen normaal en abnormaal, René Kahn, Balans, € 18,50