De vraag

Mijn baas zegt dat ik asperger heb

Mijn baas heeft een goede vriend die het syndroom van Asperger heeft. Hij zegt dat hij ervan overtuigd is dat ik dat ook heb. Het etiket maakt me niet uit. Ik zou graag professioneel begeleid worden, maar weet niet waar te beginnen. Wat is het voordeel van een diagnose? Kan ik dan begeleiding krijgen?

Het advies

Expert

Els Blijd-Hoogewys

Autisme

Asperger of een andere autismespectrumstoornis is een psychiatrische diagnose die niet zomaar is vast te stellen. Mensen kunnen wel symptomen ervan bij anderen herkennen, zoals uw baas nu doet. Maar om bij iemand wel een autismespectrumstoornis te kunnen vaststellen is uitvoerig onderzoek nodig. Dat bevat onder meer interviews met u, uw eventuele partner en uw ouders. Daarnaast worden er diverse vragenlijsten afgenomen. Uw huisarts kan u voor dergelijk onderzoek verwijzen naar de naburige ggz, waar men u dan uitsluitsel kan geven of er sprake is van asperger en/of iets anders.
Een diagnose is iets persoonlijks. U hoeft die niet met de hele wereld te delen. Laat het nieuws eerst goed tot u doordringen; het kan toch schokkend zijn, ook al had u het verwacht. Voor de meeste mensen biedt de diagnose een verklaring waarom dingen anders zijn gegaan in het leven en geeft het aangrijpingspunten voor behandeling, zodat hun leven meer in balans komt. Dat kan via therapie; daarnaast vinden mensen vaak steun bij cliëntengroepen, zoals NVA of Balans.

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Beroepsdeformatie

Een vriendin vertelde over haar nieuwe baan. Haar collega’s waren zó aardig, altijd positief, gav...

Lees verder
Verhaal

Welke opvoedstijl werkt het beste?

Je zoon is in de gang aan het voetballen. Hij weet natuurlijk dat dat niet de bedoeling is, maar hij...

Lees verder
Advies

‘Wat zijn goede beroepen voor HSP’s?’

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend negeert zijn moeder’

Lees verder
Video

Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen

Bekijk video
Advies

‘Ik vind mijn vrouw niet meer aantrekkelijk’

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik mijn collega mee?’

Lees verder
Column

Liefdesverdriet: ‘Hoe kan ik ooit boos worden als ik mijn ex niet meer mag zien?’

Lees verder