Vroege aanpak: minder autisme

 • 210 woorden
 • leestijd is
 • 2 minuten

Baby’s kunnen al vroeg symptomen van autisme vertonen. Ze maken bijvoorbeeld weinig (oog)contact en kunnen dingen abnormaal lang onderzoeken. Maar met bepaalde tactieken kunnen hun ouders die symptomen al verminderen. Dat suggereren Californische wetenschappers na kleinschalig onderzoek onder baby’s tot 15 maanden die veel symptomen van autisme vertoonden. Twaalf weken lang kregen hun ouders tactieken […]

Baby’s kunnen al vroeg symptomen van autisme vertonen. Ze maken bijvoorbeeld weinig (oog)contact en kunnen dingen abnormaal lang onderzoeken. Maar met bepaalde tactieken kunnen hun ouders die symptomen al verminderen.

Dat suggereren Californische wetenschappers na kleinschalig onderzoek onder baby’s tot 15 maanden die veel symptomen van autisme vertoonden. Twaalf weken lang kregen hun ouders tactieken als hiernaast aangeleerd om de aandacht, communicatie en sociale betrokkenheid van hun kind te verbeteren. Tot hun derde werden de kinderen nauwlettend gevolgd, en vergeleken met kinderen die ook symptomen hadden maar niet behandeld werden.
De uitkomst: behandelde kinderen hadden een kleinere taal- en ontwikkelingsachterstand en kregen op hun derde minder vaak de diagnose autisme.
Hoe jonger het brein, hoe plastischer, zo verklaren de onderzoekers de resultaten. Maar het onderzoek duidt er volgens hen ook op dat sommige gedragsproblemen van autistische kinderen weleens meer kunnen voortvloeien uit afwijkende reacties van de omgeving dan uit biologische factoren. Vroegtijdig ingrijpen zou voorkomen dat gedrag versterkt wordt door zulke reacties.


Geef speelgoed over en weer

Doe geluidjes en handelingen van het kind na

Trek de aandacht van het kind en ontlok het een lach

Autism treatment in the first year of life, Journal of Autism and

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat als je partner Asperger heeft?

Hoe is het om je leven te delen met een man die emotioneel onbereikbaar is? Wil Swinkels (43) heeft ...

Lees verder
Artikel

Assertiever worden?

Op een rustige manier ‘ik wil’ zeggen. Of: ‘Nee, dat gaat niet lukken.’ Best moeilijk. Want ...

Lees verder
Artikel

Leven met een partner met autisme

Lees verder
Verhaal

Autisme: van stoornis naar karaktertrek

Lees verder
Artikel

De leuke kanten van autisme

Lees verder
Advies

Is autisme erfelijk?

Lees verder
Artikel

Eenzaam in een vreemde wereld – denken als een computer

Lees verder
Advies

Syndroom van Asperger bij vrouwen

Lees verder