Baby’s kunnen al vroeg symptomen van autisme vertonen. Ze maken bijvoorbeeld weinig (oog)contact en kunnen dingen abnormaal lang onderzoeken. Maar met bepaalde tactieken kunnen hun ouders die symptomen al verminderen.

Basistraining

Omgaan met autisme

  • Met autisme-expert Annelies Spek
  • Concrete adviezen over communicatie
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Dat suggereren Californische wetenschappers na kleinschalig onderzoek onder baby’s tot 15 maanden die veel symptomen van autisme vertoonden. Twaalf weken lang kregen hun ouders tactieken als hiernaast aangeleerd om de aandacht, communicatie en sociale betrokkenheid van hun kind te verbeteren. Tot hun derde werden de kinderen nauwlettend gevolgd, en vergeleken met kinderen die ook symptomen hadden maar niet behandeld werden.
De uitkomst: behandelde kinderen hadden een kleinere taal- en ontwikkelingsachterstand en kregen op hun derde minder vaak de diagnose autisme.
Hoe jonger het brein, hoe plastischer, zo verklaren de onderzoekers de resultaten. Maar het onderzoek duidt er volgens hen ook op dat sommige gedragsproblemen van autistische kinderen weleens meer kunnen voortvloeien uit afwijkende reacties van de omgeving dan uit biologische factoren. Vroegtijdig ingrijpen zou voorkomen dat gedrag versterkt wordt door zulke reacties.


Geef speelgoed over en weer

Doe geluidjes en handelingen van het kind na

Trek de aandacht van het kind en ontlok het een lach

Autism treatment in the first year of life, Journal of Autism and

Log in om verder te lezen.