Het leven van Eva, als je kind veel te vroeg geboren wordt

  • 1679 woorden
  • leestijd is
  • 9 minuten
Perfect was ze, en onaf: ze kwam tien weken te vroeg en woog nog minder dan een pak suiker. Nu is Eva 12 – en doof, verstandelijk beperkt en autistisch. Haar moeder, journalist Brenda van Osch, vraagt zich af: wat voor leven is dat?

Eva’s wijs- en middelvinger maken een knipbeweging, dáár moet ik het gele bloemetje afbreken. IJverig begint ze de blaadjes te verwijderen. Ik weet wat ze wil. Een kale steel met het bloemetje fier overeind. Dat gaat niet lukken, het steeltje is veel te smal. ‘Genoeg,’ zeg ik met een gebaar. Als ze stopt met pulken, houdt de bloem het misschien net. ‘Eva mee.’ We beklimmen een duin, een van onze vaste wandelingen. Ze slaakt een klaaglijke kreet. Het bloemetje is geknakt.

Ik moet er nog een plukken. Ongeduldig rukt ze aan de blaadjes. ‘Voorzichtig,’ gebaar ik. De onrust bouwt op, ik mag haar in dit stadium niet meer helpen. Als haar bloem opnieuw knakt, trekt ze boos aan de begroeiing langs het pad. Ik wijs op een steviger bloem. Geen optie. Haar oudste broertje reikt haar een verse gele aan. ‘Lief van je,’ zeg ik, ‘maar dit was de laatste, goed?’ Ook deze sneuvelt. Tranen rollen over haar wangen. Haar rauwe schreeuwen dragen ver.

Minimensje

In 2002 werd ik moeder van Eva. Na een zwangerschap van dertig weken werd ze geboren. Tien weken te vroeg, ze woog 680 gram. Haar hoofd had

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
Boekentip

Het onvoltooide kind

Brenda van Osch
auteur

Brenda van Osch

» profiel van Brenda van Osch
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Moet ik me volledig laten onderzoeken?

Lees verder
Interview

Cynthia: ‘Mijn man is 39 en heeft alzheimer’

Aan kleine dingen merkte Cynthia dat haar man begon te veranderen. Een jaar geleden kwam de klap: Mi...

Lees verder
Advies

Zoon van 7 wordt heel vaak boos

Lees verder
Artikel

Opgroeien met autisme

Lees verder
Artikel

Eenzaam in een vreemde wereld

Lees verder
Advies

Mijn zoon (15) heeft het syndroom van Asperger

Lees verder
Advies

Autistisch en hoogbegaafd

Lees verder
Interview

‘Opvoeden is per definitie een conflict’

Lees verder