Hoe maak je kinderen weerbaar?

De wereld is vol gevaren, maar binnenzitten is ook niet gezond voor een kind. Hoe leer je kinderen zichzelf te beschermen – tegen pestkoppen, slechte vriendjes, kinderlokkers? Tips van professionals.

Hedendaagse ouders zijn ziekelijk bezorgd. Ze zien overal kinderverkrachters op de loer liggen, en anders wel de four wheel drive van de buren. Dat stelt Frank Furedi in zijn boek Paranoid Parenting (2001). De Britse socioloog signaleert dan ook dat alleen buitenspelen er in Engeland nauwelijks meer bij is. En van de achtjarigen mag er nog maar één op de tien ­alleen naar school lopen, tegen tachtig procent in 1971.

Vergelijkbare cijfers voor Nederland ontbreken, maar niets wijst erop dat wij immuun zijn voor dergelijke paranoia. Ook hier eisen ouders dat speeltuinen van ‘griezelige’ bosjes worden ontdaan en dat er tijdens schoolreisjes bijna evenveel begeleiders als kinderen meegaan. En van de zeven- tot negenjarige Amsterdammertjes speelt eenderde zelden tot nooit buiten, bleek uit een onderzoek halverwege de jaren negentig.

Een zorgelijke ontwikkeling, want van veiligheid alleen wordt ons kroost niet groot. Te veel ouderlijke bemoeienis kan een kind zelfs schaden. Zo toonde de Amerikaanse psycholoog Dale Grubb in 2000 aan dat kleuters die in hun spel continu door volwassenen worden begeleid, minder creativiteit ontwikkelen dan kleuters die lekker hun gang kunnen gaan. Of, zoals de Utrechtse hoogleraar pedagogiek Micha de Winter in de Volkskrant zei: ‘De vrijheid van het spelen leer je niet

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Mijn kind hoeft geen prik’ – 5 misverstanden over vaccineren

Een groeiende groep Nederlandse ouders laat haar kinderen niet inenten. Waarom nemen zij het risico ...

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Mijn dochter (15) begint altijd veel te laat met studeren. De dag voor een toets of examen raakt ze ...

Lees verder
Kort

‘Dat kan ik ook, pap’

Lees verder
Artikel

Gedeeld voogdijschap

Lees verder
Artikel

‘Crèches zijn dé plek om groepsgevoel te kweken’

Lees verder
Artikel

Ouders opgelet

Lees verder
Artikel

‘Ik weet zeker dat het je lukt’

Lees verder
Artikel

Waarom je kind vertraagt als jij haast hebt

Lees verder