Oefening 1 : Dit is wat ik wil

Wat zou je doen als je alles zou duren en van tevoren de garantie had dat het zou lukken? Pak een schriftje, en maak een lijstje met de dingen die je graag wilt. Bedenk vervolgens bij elk punt: wat mis je als je het blijft vermijden? En wat levert het je op als je het wél zou doen?

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Voorbeeld
Dit wil ik
Rijles nemen
Als ik het niet doe, gebeurt er dit
Afhankelijk van anderen
Als ik het wel doe, gebeurt er dit
Een roadtrip maken

Kijk goed naar je lijstje en onderstreep datgene wat je het allerliefst wilt. Deze ervaring wordt je zomerproject. De volgende oefeningen helpen je op een soepele manier om het nu écht te gaan doen.

Oefening 2: Onderzoek de obstakels

‘De grootste eye-opener voor mensen met angsten is te ervaren dat hun angstwekkende gedachten helemaal niet kloppen,’ zegt Rob Faltin, psycholoog en auteur van het boek Planken koorts. ‘Dat kunnen ze merken door stap voor stap dingen te doen die ze eng vinden, maar ook al door hun gedachten te analyseren. Welk bewijs is er bijvoorbeeld voor de gedachte dat anderen je raar of dom vinden als je niet uit je woorden komt?’ Schrijf je zomerdoel op uit oefening 1 en noteer wat het ergste is dat er kan gebeuren als je het wél zou doen. Stel dat je bang bent om je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen. Welke obstakels houden je tegen? Formuleer scherp en gebruik woorden zoals ‘altijd’, ‘nooit’, ‘iedereen’. Hierna analyseer je de obstakels stuk voor stuk. Toets ze alsof ze voor de rechtbank komen. Zijn er argumenten vóór en tegen te noemen en welk bewijs is daarvoor? Door je angst op deze manier te ontrafelen, kun je er achter komen of deze wel terecht is.

Voorbeeld
Dit wil ik:
Baan opzeggen
Voordeel
Meer tijd thuis
Obstakel
Minder geld
Klopt wel, want
Inkomen daalt
Klopt niet, want
Vaste lasten omlaag

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Oefening 3: ‘Train je lefspier’

De beste manier om je minder door je angsten te laten leiden, is door je ‘lefspier’ te trainen. Zo wordt hij langzaam steeds iets sterker. En net zoals je inde sportschool niet direct 100 kilo lift, begin je ook hier met je ‘lichtgewicht’ angsten. Probeer deze zomer daarom een week lang elke dag iets kleins te doen waarvoor je een drempel over moet en schrijf dat hier op. Belangrijk: bij deze oefening kies je voor dingen die niets te maken hebben met je grote zomerdoel uit de oefeningen hierboven.

Voorbeeld

Dag 1: Mijn haar geverfd.
Dag 2: Een spin uit de slaapkamer gezet.
Dag 3: Een praatje gemaakt met de onbekende buren.
Dag 4: Gesupt door de stadsgrachten.
Dag 5: Iets onbekends besteld in een restaurant.
Dag 6: Een idee geopperd tijdens een vergadering.
Dag 7: Om korting gevraagd in een winkel.

Succes!