Aanwezige ouders, brave puber

Hoe meer tijd tieners met hun beide ouders samen doorbrengen, hoe minder gedragsproblemen ze vertonen. Dat suggereert grootschalig Amerikaans onderzoek onder moeders van 2400 kinderen tussen 3 en 18 jaar.

De moeders noteerden op een doordeweekse en een weekenddag hoeveel tijd ze doorbrachten met hun kind en of ze actief samen dingen ondernamen. Ook de ‘vadertijd’ en tijd met beide ouders werd vastgelegd. Verder werden de moeders ondervraagd over het welzijn van hun kind: had het emotionele problemen zoals angst of somberte, gedragsproblemen zoals veel ruziemaken, concentratieproblemen of pesten? Bij tieners werd ook gevraagd naar probleemgedrag als spijbelen, jatten en vernielen. Tot slot werd de lees- en rekenvaardigheid van de kinderen getoetst.

Verhaal

Hoe wordt je kind een doorzetter?

Succes heeft meer te maken met volharding dan met intelligentie, blijkt uit recent onderzoek. Hoe ku...

Lees verder

Bij jongere kinderen bleek de hoeveelheid tijd die ze met hun één van beide ouders doorbrachten nauwelijks verschil te maken, maar pubers overtraden iets minder snel de wet naarmate ze vaker dingen deden met hun moeder. Tijd met béide ouders samen wierp bij deze leeftijdsgroep nog meer vruchten af: zij hadden minder gedragsproblemen, overtraden minder vaak de regels, rookten en dronken minder en waren beter in wiskunde naarmate ze meer tijd met beiden spendeerden.

Does the amount of time mothers spend with children or adolescents matter?, Journal of Marriage and Family, april 2015

 

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gewoon verbieden werkt het beste

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Wie is het populairst?

Lees verder
Artikel

Pubers: alleen sporten met helm op!

Lees verder
Artikel

Bescherming tegen foute vrienden

Lees verder
Advies

Puberdochter komt afspraken niet na

Lees verder
Artikel

Meiden onder mekaar

Lees verder
Artikel

Ontspoorde pubers

Lees verder