Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van de universiteit van Texas. Het hangt helemaal af van hoe je tegen deze gevoelens aankijkt. Terwijl Japanners in dit onderzoek meer nare emoties rapporteerden dan Amerikanen, ondervonden alleen Amerikanen er een nadelige invloed van op hun gezondheid.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Dat was te zien aan de bloeddruk en de hoeveelheid stresshormonen, cholesterol en ontstekingsmarkers in het bloed en speeksel van de proefpersonen. De onderzoekers wijten deze opmerkelijke uitkomst aan culturele verschillen in opvatting over emoties.

Amerikanen zien negatieve emoties als teken van mislukking en controleverlies, waardoor ze stress krijgen over het feit dat ze zich rot voelen.

Japanners daarentegen zien negatieve emoties als iets wat erbij hoort en wat zelfs positief kan zijn, omdat het bijvoorbeeld duidelijk maakt dat je beter voor jezelf moet zorgen. Die houding creëert volgens de onderzoekers een buffer tegen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Veerkracht: sterker bij tegenslag
Training

Veerkracht: sterker bij tegenslag

  • Leer hoe je optimistischer wordt - zelfs bij tegenslagen
  • Maak een persoonlijk plan om gemakkelijker overeind te blijven op uitdagende momenten
  • Gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie
Bekijk de training
Nu maar
79,-
Feeling bad is not always unhealthy. Culture moderates the link between negative affect and diurnal cortisol profiles, Emotion, volume 20, 2020