Wie langs het huiskamerraam loopt, ziet ze meteen staan. Tientallen kleine plastic speelgoeddieren – varkens, paarden, koeien – allemaal netjes in rijen opgesteld. Als je goed kijkt, zit er een systeem in. De grote dieren staan om de kleine heen. ‘Om ze te beschermen,’ zegt Tessa, de moeder van Juul (6). En dat is typerend voor haar zoon.

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Want Juul is bang. Hij denkt al ver van tevoren na over alle gevaren die op zijn pad kunnen komen. Gaat het gezin bijvoorbeeld weg met de auto, dan maakt hij zich voor vertrek al zorgen: kunnen ze wel langs de stoep parkeren? En toen zijn ouders hem een keer vertelden voorzichtig te zijn in het zwembad, heeft hij op vakantie drie kwartier huilend op de rand van het bad gezeten omdat hij niet in het water durfde.

Juul verschilt ook in andere opzichten van zijn leeftijdgenootjes. Terwijl andere kinderen op verjaarspartijtjes met elkaar spelen, wijkt Juul niet van zijn moeders zijde. Toen hij kleiner was, speelde hij niet met autootjes, maar kon wel uren zoet zijn met blokken in en uit een koffertje halen. En was hij van streek, dan bonkte hij hard met zijn hoofd tegen de muur.

Rond zijn

Log in om verder te lezen.