Mensen door dierenogen

Column In een splinternieuwe wijk van Atlanta met nieuwbouw-winkelstraten en terrasjes kregen we in een hypermoderne imax-bioscoop een voorproefje van Dawn of the planet of the apes, die sinds twee maanden ook in Nederland draait. De driedimensionale kwaliteit van de projectie was surrealistisch goed en we werden onthaald als echte vips, met toespraakjes en uitleg […]

Column

In een splinternieuwe wijk van Atlanta met nieuwbouw-winkelstraten en terrasjes kregen we in een hypermoderne imax-bioscoop een voorproefje van Dawn of the planet of the apes, die sinds twee maanden ook in Nederland draait. De driedimensionale kwaliteit van de projectie was surrealistisch goed en we werden onthaald als echte vips, met toespraakjes en uitleg van de producer. Ik was er als apenkenner uitgenodigd om de pers te woord te staan over hoe aapachtig de apen in de film wel of niet waren.

Nog steeds denk ik terug aan die eerste apenplaneetfilm met Charles Heston uit 1968, gebaseerd op het boek van de Fransman Pierre Boulle. Die film was intellectueel stimulerend, want hij draaide om rechtvaardigheid en rolwisseling: hoe zouden we ons voelen als apen de waarde van ons leven beoordeelden en over ons lot konden beschikken? In die film werden mensen gevangengenomen door apen die hen niet serieus namen, want hun intelligentie was niet bewezen.
De aap-personages waren toen gewoon acteurs met een masker op; we moesten in die tijd nog vertrouwen op het menselijk voorstellingsvermogen. Voor de nieuwe film daarentegen zijn alle scènes met apen studio-animaties, gebaseerd op acteurs die erop getraind zijn om apen na te doen.

Log in om verder te lezen.
auteur

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag.

» profiel van Frans de Waal

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...

Bekijk video
Advies

‘Ik heb altijd het gevoel dat er nog iets moet’

Mijn drukke leven maakt me erg gestrest. Ik ben vaak moe en sinds kort heb ik hartkloppingen en haal...

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder