De taalproblemen van Dorothy Bishop

 • 2424 woorden
 • leestijd is
 • 13 minuten
'Taalachterstand bij kinderen vormt een onbekend en onderschat probleem.' De Engelse psychologe Dorothy Bishop zou graag zien dat hier verandering in komt, maar gelooft niet dat zij de wereld wat dat aangaat kan redden. 'Als mijn onderzoek zou uitmonden in een effectieve therapie voor deze kinderen, zou dat natuurlijk prachtig zijn. Toch word ik meer voortgedreven door nieuwsgierigheid dan door een innerlijke drang om te helpen. Ik wil gewoon weten hoe het zit.'

In zijn algemeenheid kan de taalverwerving tegen een stootje. Voor zover we weten is er geen enkele manier om het te verstoren, behalve door het kind in een ton op te laten groeien.’ Deze uitspraak van de Amerikaanse linguïst Steven Pinker lijkt een raar motto voor een artikel over gebrekkige taalontwikkeling, maar de aan de Universiteit van Oxford verbonden Dorothy Bishop haalt Pinker breed glimlachend aan. Het citaat toont aan hoe makkelijk de kinderen die de taal niet zo vlekkeloos onder de knie krijgen vergeten worden.’ Een flinke groep kinderen kent een zeer trage start als het gaat om taal. Hun woordenschat blijft ver achter bij die van leeftijdgenoten, de kinderen begrijpen slecht wat er tegen hen wordt gezegd en sommigen beginnen pas woorden samen te voegen tot zinnen als zij acht jaar oud zijn. Leren lezen en schrijven is voor deze kinderen een crime en hun ontwikkeling raakt ook in andere opzichten in de gevarenzone, ondanks het feit dat hun intelligentie wel toereikend is. Het probleem zit alleen in de zeer trage start met taal en daarom spreekt men wel van een specifieke taalstoornis.

Bishop: ‘Het citaat van Pinker maakt ook duidelijk hoe vanzelfsprekend we het

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe wordt mijn hoogbegaafde zoon sociaal sterker?

Lees verder
Artikel

Scandinavische FlauwekØL

Met hun pure natuur, knusse huisjes en goede kinderopvang lijken onze noorderburen het geluk te hebb...

Lees verder
Kort

Kijken doet praten

Lees verder
Artikel

Ik zie, ik zie wat mama ziet

Lees verder
Artikel

Inlevingsvermogen

Lees verder
Artikel

Dáár zit de dwangneurose

Lees verder
Artikel

Toonaccenten ontrafeld

Lees verder
Artikel

Een boek als kindertherapeut

Lees verder