‘Dat komt door hun manier van informatie verwerken: ze zien informatie als losse brokjes, terwijl wij er meteen verbanden tussen leggen. Maar juist omdat wij zo op de grote lijnen gericht zijn, zien we het grootste deel van alle informatie die binnenkomt over het hoofd.’

De positieve kanten van autisme
TEST
Doe de test »

De positieve kanten van autisme

Precies goed

Doordat mensen met autisme al die details wél opmerken, zijn ze zorgvuldig, perfectionistisch en maken ze weinig fouten. Ook analyseren is een van de sterke kanten van autisme, ontdekte Spek: ‘Ze hebben de neiging om al die losse stukjes detailinformatie te ordenen, misschien om zo toch tot een overzicht te komen. Daardoor kunnen ze goed systemen doorgronden.’ Die eigenschappen maken hen bijvoorbeeld heel geschikt voor functies als softwaretester of archivaris. Maar Spek kent ook een voorbeeld van een medisch assistent met autisme, die op foto’s twee keer zoveel gevallen van prostaatkanker wist op te sporen als een gemiddelde collega. Het is niet gezegd dat autisme het verschil maakt, maar het zou best kunnen.

Doordat ze zo secuur te werk gaan, zijn ze vaak wel langer met een taak bezig. Maar daar staat volgens Spek weer tegenover dat ze taken die heel zorgvuldig gedaan moeten worden, zoals belastingaangiftes controleren, heel lang kunnen volhouden. ‘Anderen hebben daar op een gegeven moment genoeg van en gaan dan juist fouten maken. Maar mensen met autisme zien niet één belastingaangifte, maar honderdduizend details. En dat maakt het alweer veel interessanter.’ Dat mensen met autisme zichniet laten leiden door de context is ook een van hun sterke kanten. Daardoor zijn velen van hen namelijk ook nog eens heel creatief. Ze hebben vaak onverwachte associaties en weten daarom verrassende oplossingen te bedenken.

Een streepje voor met autisme

Vanwege al die sterke kanten kunnen werkgevers voor bepaalde banen heel goed, of zelfs beter, iemand met autisme aannemen. Iets dat sommige bedrijven al weten. Daarom raadt Spek ook aan om autisme op je cv te zetten. Bij Philips bijvoorbeeld worden zulke werknemers opgeleid voor specifieke functies. Zo blinken ze uit in handleidingen schrijven voor apparaten, weet Spek: ‘Ze kunnen processen heel nauwkeurig beschrijven, zonder daarbij stappen over te slaan.’ Er bestaan zelfs ondernemingen die alleen maar met zulke personen werken, zoals softwaretestbureau Specialisterren. Of Autitalent, dat gespecialiseerd is in het digitaliseren van dossiers.

Annelies Spek: ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen met autisme twee keer zo vaak in een technische functie terechtkomen als andere mensen. En dat dat meer te maken heeft met hun detailgerichtheid, dan met hun sociaal onvermogen. Dat vind ik mooi: ze komen dus op die werkplek terecht door datgene waar ze wél goed in zijn.’

Training Autisme: wat je moet weten
Training

Training Autisme: wat je moet weten

  • Leer je partner of kind met autisme beter begrijpen
  • Leer hoe je rekening houdt met je eigen behoeften
  • Met praktische adviezen voor het dagelijks leven van autisme-expert Els Blijd-Hoogewys
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Dit zijn volgens jullie de sterke kanten van autisme

We vroegen op Facebook welke sterke punten van autisme jullie herkenden. De leukste en meest herkenbare antwoorden hebben we uitgelicht.

  • Volgens Corien hebben mensen met autisme originele ideeën.
  • Mirte heeft het over een unieke kijk op het leven die veel wijsheden kan opleveren.
  • Gedreven en intelligent, zegt Regine.
  • Chiquira leeft in het moment.
  • Authenticiteit en eerlijkheid volgens Esther.
  • Net als Mirthe heeft Ronald het over uniek zijn.
  • Volgens Saïma staan er tegenover de nadelen ook veel voordelen.

Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Oog voor detail’ (2012)

Omgaan met een partner of kind met autisme kan soms lastig zijn. In de training Omgaan met autisme geeft klinisch psycholoog en psychotherapeut Els Blijd-Hoogewys je deskundig advies.