De sterke kanten van autisme: herkenbaar?

 • 469 woorden
 • leestijd is
 • 3 minuten
De lijst met sterke punten van mensen met autisme is lang, blijkt uit het onderzoek van Annelies Spek, klinisch psycholoog en onderzoeker bij het Centrum Autisme Volwassenen van de ggz Eindhoven: 'Als ze ergens goed in zijn, dan is het wel in details opmerken. Daar zijn ze veel beter in dan de meeste mensen ooit zullen zijn.'

‘Dat komt door hun manier van informatie verwerken: ze zien informatie als losse brokjes, terwijl wij er meteen verbanden tussen leggen. Maar juist omdat wij zo op de grote lijnen gericht zijn, zien we het grootste deel van alle informatie die binnenkomt over het hoofd.’

Verhaal

Autisme: van stoornis naar karaktertrek

De diagnose autisme is nog geen eeuw oud. Maar de manier waarop we ­tegen de aandoening aankijken, ...

Lees verder

Doordat mensen met autisme al die details wél opmerken, zijn ze zorgvuldig, perfectionistisch en maken ze weinig fouten. Ook zijn ze vaak heel sterk in analyseren, ontdekte Spek: ‘Ze hebben de neiging om al die losse stukjes detailinformatie te ordenen, misschien om zo toch tot een overzicht te komen. Daardoor kunnen ze goed systemen doorgronden.’ Die eigenschappen maken hen bijvoorbeeld heel geschikt voor functies als softwaretester of archivaris. Maar Spek kent ook een voorbeeld van een medisch assistent met autisme, die op foto’s twee keer zoveel gevallen van prostaatkanker wist op te sporen als een gemiddelde collega. Het is niet gezegd dat autisme het verschil maakt, maar het zou best kunnen.

Doordat ze zo secuur te werk gaan, zijn ze vaak wel langer met hun werk bezig. Maar daar staat volgens Spek weer tegenover dat ze taken die heel zorgvuldig gedaan moeten worden, zoals belastingaangiftes controleren, heel lang kunnen volhouden: ‘Anderen hebben daar op een gegeven moment genoeg van en gaan dan juist fouten maken. Maar mensen met autisme zien niet één belastingaangifte, maar honderdduizend details. En dat maakt het alweer veel interessanter.’ Velen zijn ook nog eens heel creatief: juist doordat ze zich niet laten leiden door de context, hebben ze vaak onverwachte associaties en weten ze verrassende oplossingen te bedenken.

Vanwege al die kwaliteiten kunnen werkgevers voor bepaalde banen heel goed, of zelfs beter, iemand met autisme aannemen. Iets dat sommige bedrijven al weten. Bij Philips bijvoorbeeld worden zulke werknemers opgeleid voor specifieke functies. Zo blinken ze uit in handleidingen schrijven voor apparaten, weet Spek: ‘Ze kunnen processen heel nauwkeurig beschrijven, zonder daarbij stappen over te slaan.’ Er bestaan zelfs ondernemingen die alleen maar met zulke personen werken, zoals softwaretestbureau Specialisterren. Of Autitalent, dat gespecialiseerd is in het digitaliseren van dossiers.

Annelies Spek: ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen met autisme twee keer zo vaak in een technische functie terechtkomen als andere mensen. En dat dat meer te maken heeft met hun detailgerichtheid, dan met hun sociaal onvermogen. Dat vind ik mooi: ze komen dus op die werkplek terecht door datgene waar ze wél goed in zijn.’

Persoonlijk advies van Annelies Spek over autisme?

Op 17 mei organiseren we samen met Annelies Spek een online masterclass ‘Omgaan met autisme’. Omgaan met een partner, kind of collega met autisme kan soms lastig zijn. Daarom geeft expert  Je ontdekt hoe je – vaak door kleine aanpassingen – het leven voor jezelf én de ander een stuk aangenamer kunt maken.

Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Oog voor detail’ (2012)

 

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Autisme is van alle tijden

Lees verder
Branded content

Geen fotomodel, toch verpletterend

Met deze wetenschappelijk bewezen schoonheidstips ben je onweerstaanbaar.

Lees verder
Kort

Burn-out is echt anders dan depressie

Is een burn-out nou een vorm van depressie, of een aandoening op zich? Daarover voeren experts de la...

Lees verder
Advies

Hoe help ik mijn peuter met autisme?

Lees verder
Artikel

Autistisch trekje kan goed uitpakken

Lees verder
Artikel

Oogcontact maakt autisten bang

Lees verder
Artikel

Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt

Lees verder
Artikel

Inlevingsvermogen

Lees verder
Artikel

Rupert Isaacson: Op spreekuur bij de sjamanen

Lees verder