Wat je dromen vertellen

Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Waarom sommige thema’s telkens terugkomen (en hoe je ze tot een goed einde brengt).

Terwijl ik zat te worstelen met de eerste versie van dit artikel, droomde ik ’s nachts dat ik een vliegtuig moest halen. Er was tijd genoeg, ik moest alleen nog even mijn koffer pakken. Maar op de een of andere manier kon ik niet goed bedenken wat ik mee moest nemen. Kleren, maar welke? Een warme trui, een zomers jurkje? Bij de schoenen bleef ik eindeloos hangen – ik pakte uiteindelijk acht paar in. Niet zo handig, want nu paste er niets meer bij. Intussen tikte de klok maar door: ik zou mijn vliegtuig toch echt gaan missen als ik die koffer niet snel ingepakt kreeg.

Ik heb wel vaker dergelijke dromen bij deadlines. Terwijl de inleverdatum nadert, komt het moment dat het vliegtuig of de trein vertrekt steeds dichterbij in mijn droom. En zoals ik overdag aan het schrijven en schrappen ben, zo kom ik er ’s nachts maar niet uit wat ik moet meenemen op reis.

Onze dromen gaan door op wat ons overdag bezighoudt, zegt de Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Milton Kramer in zijn pas verschenen boek The dream experience. Net zoals een soapserie aan het einde van elke aflevering nog allerlei onopgeloste kwesties heeft, hebben wij nog allerlei

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Slaapdenken

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Artikel

Tussen slapen en ontwaken

Lees verder
Artikel

Slaapdata

Lees verder
Artikel

9 nachtrustnieuwtjes

Lees verder
Kort

Slaap ik al? Slaap ik al?? Sl…

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Lees verder
Artikel

Geheugenverlies door slaapgebrek

Lees verder