‘Droomsymboliek is grote onzin. Weg ermee!’

Als kind had hij nachtmerries die hij zelf leerde bestrijden, nu onderzoekt hij of hij ook anderen kan helpen hun dromen te beïnvloeden. Kort geleden schreef hij het boek Alles over dromen. Wat drijft droomonderzoeker Victor Spoormaker van de Universiteit Utrecht?

Wat maakt het onderzoek naar dromen zo boeiend?

‘Dromen zijn zoveel interessanter en fantasievoller dan het normale leven. Als mensen mij over hun dromen vertellen, veer ik op. Ik vind de dromen vaak interessanter dan de mensen zelf.

Ik ben zelf mijn hele leven een dromer geweest. Als kind werd ik enorm geplaagd door nachtmerries. Aliens, spoken, zwervers: alles wat kon achtervolgen, zat achter me aan. Toen ik acht jaar oud was, vroeg ik mijn moeder om raad. Zij vond dat ik de confrontatie maar met ze aan moest gaan. Daarna werd ik in een nachtmerrie weer eens achtervolgd door vier criminelen in een auto. Ik rende een weg in, maar die liep dood. De mannen stapten uit en pakten hun stenguns, klaar om te vuren. En toen dacht ik aan wat mijn moeder had gezegd. Ik draaide de rollen om en rende op ze af. Ze keken heel verbaasd. Toen ik vlakbij was, stapten ze in de auto en reden weg: het werkte!

Dat was de eerste keer dat ik lucide was, wat wil zeggen dat je je tijdens het dromen realiseert dat je droomt. Dat is echt geweldig. Als je het onder de knie hebt, is namelijk alles

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Slaap ik al? Slaap ik al?? Sl…

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Artikel

Psycholoog & politicus Jan Boelhouwer: ‘Ik ben net een scharrelkip.’

Lees verder
Advies

Waarom heb ik opeens nachtmerries?

Lees verder
Training

In 3 stappen naar je droombaan

Lees verder
Artikel

Tussen slapen en ontwaken

Lees verder
Advies

De rol van dieren in dromen

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen – droomduiding 6

Lees verder