Goed slapen. Hoe ging dat ook alweer?

 • 1667 woorden
 • leestijd is
 • 9 minuten
 • Foto: Getty Images
Als een blok in slaap vallen en dan acht uur ­lekker door­pitten. Dat is wat we willen, want dat is hoe het hoort. Maar hoe reëel is dat slaapideaal? De geruststellende inzichten die een evolutionaire benadering oplevert.

Draaien, woelen en de tikkende wekker vervloeken: 20 procent van de volwassen wester­lingen doet het ’s nachts geregeld. Heel vervelend, want chronisch slaaptekort is niet goed voor ons. We worden er onder meer dik, dom en depressief van. Het is dan ook een treurig feit dat Brits onderzoek deze zomer aan het licht bracht dat slaapproblemen geen puur westers fenomeen zijn. Ook in Azië en op het Afrikaanse platteland ligt gemiddeld 17 procent van de volwassenen ’s nachts veelvuldig wakker.

TEST
Doe de test »

Slaap je wel voldoende?

Maar laten we het voor de verandering eens omkeren – alleen al vanwege die wereldwijde cijfers. Want dat zoveel gewoon gezonde volwassenen ’s nachts klaarwakker naar het plafond staren, of ze nou in Soweto op een sleets matje ­liggen of in Aerdenhout op een paardenharen Hästens, dat geeft wel aan dat slapeloosheid kennelijk een conditie is die bij de mensheid hoort.

En omdat de natuur doorgaans niet bijzonder spilziek is – oké, wel als het om individuen gaat, maar op soortniveau toch nauwelijks – mogen we dus aan­nemen dat zo’n ingebakken neiging de soort een zeker voordeel biedt. Anders was ze in de loop van de evolutie wel weggeselecteerd. Dus welk nut hebben slapelozen voor

 

auteur

Anne Pek

Sinds oktober 2005 werk ik voor Psychologie Magazine. Mijn aandachtsgebied is 'Gezondheid en therapie'. Een terrein waarop veel gebeurt.

» profiel van Anne Pek
 • Meer over

  Slapen

  Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Nachtmerries door een horrorfilm

Psycholoog Jolet Plom beantoordt persoonlijke lezersvragen. Heeft u een vraag? Stuur die naar psycho...

Lees verder
Kort

Hulp voor stille pubers

Lees verder
Interview

‘Je bent zo moe dat je niks meer relativeert’

Lees verder
Artikel

Gewiegd worden blíjft fijn

Lees verder
Advies

Ik wil leren om dieper en korter te slapen

Lees verder