‘Niemand ziet dat ik altijd pijn heb’

Marjon Boers (47) lijdt aan chronische pijnen, extreme vermoeidheid en slaapproblemen. Fibromyalgie, luidt de diagnose, en dat is dubbel pech. Een onverklaarbare ziekte die ook nog eens onzichtbaar is, dus wie gelooft haar? ‘Ik ging zelf ook ontkennen dat ik iets had.’

Ze heeft altijd pijn. In haar handen, voeten, schouders, stuitje. En ook in haar hoofd. De hele dag door, zonder duidelijke oorzaak. ‘Alsof ik permanent veertig graden koorts heb.’ Dat is wat Marjon Boers (47) me voorafgaand aan onze ontmoeting vertelde.

Ik kan na afloop niet meer precies reconstrueren wat voor vrouw ik me bij dat telefoongesprek had voorgesteld, maar ze zag er duidelijk anders uit dan de vrouw die nu tegenover me zit. Niet zo slank en beweeglijk, met zulke sprekende ogen en zo’n expressief gezicht. Deze vrouw lacht veel en vertelt levendig. Is dít iemand die lijdt aan chronische pijnen en slapeloosheid?
Gelukkig houd ik mijn verbazing voor me, want halverwege het gesprek schuift Marjon me een artikel toe dat ze op internet vond. De eerste zin luidt: ‘Mijn naam is fibromyalgie en ik ben een onzichtbare ziekte.’ ‘Ik herkende er veel in,’ zegt Marjon. ‘Vooral die zinnetjes “De mensen zien niks aan me” en “Ze zeggen: je ziet er goed uit.” Die hoor ik nu ook. Ja, hallo! Ik doe ook mijn best om er goed uit te blijven zien, anders neemt de ziekte mijn leven over en dat wil ik niet. Maar ondertussen is er

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Chronisch moe

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Kort

Au, een afwijzing

Lees verder
Artikel

Hoe accepteer ik mijn whiplash?

Lees verder
Artikel

Lief zijn voor je zusje!

Lees verder
Advies

Alleenstaande moeder is fysiek uitgeput

Lees verder
Kort

Baby ervaart pijn sterker

Lees verder
Artikel

Zelfdiagnose van hoofdpijn

Lees verder