Naar bed in het lab

Ze slapen slecht, maar ze weten niet waardoor. Is de oorzaak medisch, psychisch, of beide? Dus stopt slaapkliniek Kempenhaeghe patiënten in bed voorzien van meetapparatuur. De uitkomsten van zo’n nacht zijn leerzaam. ‘Je hebt echt geen acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren.’

In zijn geruite pyjama zit Aalderd Stoevelaar (60) op een stoel, midden in een helder verlicht kamertje. Twee laboranten zijn druk in de weer om hem te beplakken met elektroden en sensoren. Buiten ligt sneeuw, de avond valt. Handig vissen de laboranten overal de juiste draadjes, plakkertjes en gaasjes vandaan. Ondertussen leggen ze uit wat ze doen: ‘Deze meet uw ademhaling. Deze komt op de keel, die meet het eventuele snurken. Deze band meet of u op uw buik, zij of rug ligt.’

Online training

Beter slapen

  • Herken verstorende patronen
  • Laat piekergedachtes los
  • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Sinds een paar jaar heeft Stoevelaar last van slaapapneu. Zodra hij dieper begint te slapen, stokt zijn adem – vaak wel 25 keer per uur. Daardoor wordt hij af en toe even wakker en slaapt hij licht. Van dat steeds even wakker worden merkt hij zelf nauwelijks iets, maar dat hij de volgende ochtend doodmoe opstaat merkt hij wél.

Omdat de behandeling niet goed aanslaat en het plaatselijke ziekenhuis hem niet verder kan helpen, gaat hij nu een nacht doorbrengen op Kempenhaeghe in Heeze, een van ’s lands grootste en bekendste centra op het gebied van slaapgeneeskunde. Met een ‘slaapregistratie’ zal hier minutieus worden bekeken wat er gebeurt terwijl Stoevelaar slaapt.

Alles wat maar met slaap te

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil af van de slaapmiddelen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Verhaal

Laat me slapen

Lees verder
Artikel

Beter slapen kun je leren

Lees verder
Artikel

Linkshandigheid – voordeel of vloek?

Lees verder
Artikel

De Onbewogen Beweger

Lees verder
Interview

Cindy Meston: ‘Seks is voor vrouwen minder belonend’

Lees verder
Kort

Wat nachtmerries onthullen over je leven

Lees verder