Naar bed in het lab

Ze slapen slecht, maar ze weten niet waardoor. Is de oorzaak medisch, psychisch, of beide? Dus stopt slaapkliniek Kempenhaeghe patiënten in bed voorzien van meetapparatuur. De uitkomsten van zo’n nacht zijn leerzaam. ‘Je hebt echt geen acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren.’

In zijn geruite pyjama zit Aalderd Stoevelaar (60) op een stoel, midden in een helder verlicht kamertje. Twee laboranten zijn druk in de weer om hem te beplakken met elektroden en sensoren. Buiten ligt sneeuw, de avond valt. Handig vissen de laboranten overal de juiste draadjes, plakkertjes en gaasjes vandaan. Ondertussen leggen ze uit wat ze doen: ‘Deze meet uw ademhaling. Deze komt op de keel, die meet het eventuele snurken. Deze band meet of u op uw buik, zij of rug ligt.’

Online training

Beter slapen

  • Herken verstorende patronen
  • Laat piekergedachtes los
  • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Sinds een paar jaar heeft Stoevelaar last van slaapapneu. Zodra hij dieper begint te slapen, stokt zijn adem – vaak wel 25 keer per uur. Daardoor wordt hij af en toe even wakker en slaapt hij licht. Van dat steeds even wakker worden merkt hij zelf nauwelijks iets, maar dat hij de volgende ochtend doodmoe opstaat merkt hij wél.

Omdat de behandeling niet goed aanslaat en het plaatselijke ziekenhuis hem niet verder kan helpen, gaat hij nu een nacht doorbrengen op Kempenhaeghe in Heeze, een van ’s lands grootste en bekendste centra op het gebied van slaapgeneeskunde. Met een ‘slaapregistratie’ zal hier minutieus worden bekeken wat er gebeurt terwijl Stoevelaar slaapt.

Alles wat maar met slaap te

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Droomsymboliek is grote onzin. Weg ermee!’

Als kind had hij nachtmerries die hij zelf leerde bestrijden, nu onderzoekt hij of hij ook anderen k...

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Artikel

Hoe oud ben je écht?

Lees verder
Interview

Muzikant Spinvis ‘Een mens heeft een plan nodig, hij moet iets willen’

Lees verder
Artikel

Wat je dromen vertellen – droomduiding 6

Lees verder
Advies

Om vier uur ’s ochtends wakker

Lees verder
Artikel

RSI: doorbreek die vicieuze cirkel

Lees verder
Artikel

Poolbrein is dikker

Lees verder