Prestaties verbeteren door meer slaap?

Slaap; we slapen met z’n allen steeds korter en slechter en dat heeft dramatische effecten op onze productiviteit. Niet handig als je bedenkt dat het (werk)leven juist steeds veeleisender wordt. We moeten meer presteren met minder mensen.

Zeg nou zelf, wie kent ze niet? De collega’s die vaak ‘nog effe’ doorwerken, lunches overslaan om wat tijd te winnen en in het weekend de laptop ‘heel eventjes’ openklappen om ‘een beetje’ te werken.

Online training

Beter slapen

 • Herken verstorende patronen
 • Laat piekergedachtes los
 • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Gevolgen van te weinig slaap

We omschrijven slaap als een dagelijks terugkerende toestand waarin je mentaal en lichamelijk tot rust komt. Zo’n 50 jaar geleden sliep circa 85% van de bevolking 7 tot 8 uren per nacht. Nu is dat ongeveer 48%. Een behoorlijk aantal mensen, zeker 34% van de bevolking, kampt daarnaast tegenwoordig met een slaapstoornis. Slaapgebrek kan ons leven behoorlijk beïnvloeden. Dat blijkt wel uit de cijfers die drastische gevolgen aantonen als gevolg van (chronisch) te weinig slaap:

 • Kwaliteit van leven daalt (een korter lontje, minder concentratievermogen, uitgeput)
 • Grotere kans op ongelukken
 • Grootste voorspeller voor verzuim
 • Weinig voldoening en efficiëntie van werk
 • Meer beslag op zorgvoorzieningen
 • Grotere kans op ziektes zoals gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, angst,  neurologische ziekten

Bron: D. Legèr et al

Fabeltje

Het is een fabeltje dat één uur minder slaap ons effectiever maakt. Misschien voor 1 of 2 dagen, maar daarna gaat het fout. Het merendeel van de mensen heeft 7 tot 8 uur slaap per etmaal nodig om volledig te herstellen van alle inspanningen van de dag. Pas dan voelen zij zich uitgerust en zijn ze in staat goed te presteren. Een goede nachtrust levert meer focus, alertheid en creativiteit op. Zo slapen slimme sporters, musici, artiesten en andere goed presterende mensen zelfs vaak nog wat langer dan 8 uur. Meer presteren door minder slaap gaat ‘m dus niet worden.

 Probeer het eens

Niet gewend om voldoende te slapen? Dan wil ik je uitdagen om het volgende eens te proberen. Ga op tijd naar bed. Zorg dat je het laatste uur vóórdat je naar bed je geen drukke programma’s op TV kijkt en stop je smartphone, tablet of laptop ver weg. Nee, niet nog even snel een app-je beantwoorden of een mailtje lezen. Het verstoort je slaapritme. Ga gewoon eens een frisse neus halen of ontspannen een tijdschrift lezen. Ben je een piekeraar? Schrijf eventuele zorgen die in je hoofd rondspoken op. Je parkeert hiermee als het ware je negatieve gedachten. Ook het opschrijven van dingen die je de volgende dag van plan bent te gaan doen, kan erg rustgevend werken.

Online training

Beter slapen

 • Herken verstorende patronen
 • Laat piekergedachtes los
 • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

Goed slapen kun je leren!

Goed slapen is iets dat meer aandacht verdient. Daarom organiseren we de online masterclass Slapen kun je leren. Meld je direct aan!

auteur

Irma Leijten

Als trainer en coach heeft Irma inmiddels al heel wat mensen begeleid. Gaandeweg raakte ze gefascineerd door het fenomeen slaap. Wat spanning en stress doen met slaap. En wat slaap doet met het functioneren en welzijn van mensen.

» profiel van Irma Leijten

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Helpt EMDR bij slaapproblemen?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Goed slapen. Hoe ging dat ook alweer?

Lees verder
Advies

Ik blow dagelijks en slik amfetaminen en slaappillen

Lees verder
Artikel

Naar bed in het lab

Lees verder
Recensie

Boekentip: ‘Nachtrust. Lessen in slaap’

Lees verder
Kort

Slapen als een jager-verzamelaar

Lees verder
Verhaal

Laat me slapen

Lees verder